Mark Zuckerberg – Svakog dana života prosječno je zaradio 4,4 miliona dolara

Mark Zuckerberg osnivač i izvršni direktor najpopularnije društvene mreže na svijetu

NEVJEROVATNE CIFRE: Svakog dana života prosječno je zaradio 4,4 miliona dolara

Mark Zuckerberg osnivač je i izvršni direktor najpopularnije društvene mreže na svijetu i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu te je najmlađi bogataš na svijetu koji je vrijedan više od 50 milijardi dolara, a veliki broj analitičara vjeruje kako je za njega u budućnosti “rezervirano” prvo mjesto na ljestvici najbogatijih ljudi.

On je 14 maja navršio 32 godine te su novinari sa CNBC-a, na temelju njegovih godina i trenutnog bogatstva, izračunali kako je svakog dana života prosječno zaradio nevjerojatnih 4,4 miliona dolara, što je najviše od svih milijardera na svijetu.

Na primjer trenutno najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates ima 60 godina te je po danu prosječno zaradio 3,5 miliona dolara, dok je Jeff Bezos iz Amazona prosječno dnevno zaradio 3,3 miliona dolara, piše portal “Zimo”.

Osnivači Googlea, odnosno Alphabeta koji se s Appleom bori za titulu najvrjednije kompanije na svijetu Sergey Brin i Larry Page prosječno su zaradili “samo” 2,3 miliona dolara, dakle skoro dvostruko manje nego šef Facebooka. Zuckerbergovo bogatstvo povećano je u posljednjih godinu dana na krilima odličnih rezultata njegove kompanije čija je dionica u tom razdoblju skočila više od pedeset posto, što je daleko najviše u odnosu na druge društvene mreže te tržišna vrijednost ove kompanije danas iznosi 342 milijarde dolara.

Za očekivati je da će cijene dionica, odnosno tržišna vrijednost Facebooka rasti i dalje, a s njima i Zuckerbergovo bogatstvo te bi u budućnosti Facebook možda čak mogao zaprijetiti i najvećim kompanijama poput Alphabeta čija tržišna vrijednost iznosi 488 milijardi dolara, odnosno Applea čija vrijednost iznosi nešto manje od 500 milijardi dolara.

Autor: (Mi. K.)

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close