Marinko Čavara: Priča o borbi protiv korupcije čista je laž

Ako je uobičajeno da se ministri tuku po kavanama, da stranke kupuju glasove, da imamo računske greške od po deset milijuna KM u nekim javnim poduzećima, da se familija i braća zaposle na bitne funkcije u tim poduzećima, onda takav sustav vrijednosti ne donosi dobro društvu, već eliti vezanoj za izvršnu vlast, govori u intervjuu za Oslobođenje Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu FBiH.

Oslobođenje

•  Ostaje li do oktobra na čelu Federacije, kako je Vi nazivate, foteljaška vlada?
– Teško je očekivati bilo kakav dogovor po pitanju promjene saziva Vlade u nešto više od pet mjeseci do izbora. Pokazalo se da je ta Vlada na nelegalan i neustavan način formirana, da bi se poslije toga ravno godinu bavila samo kadrovskim rješenjima i popravcima zakona, kako bi ta rješenja implementirala tamo gdje joj odgovara. Prvu godinu mandata bili su u proceduri zakoni iz prošlog mandata i izmjene i dopune zakona, sve kako bi se prilagodili novim imenovanjima. To jasno pokazuje koliko je nepotizma u tim imenovanjima, koliko je nesposobnih ljudi došlo na određene pozicije i koliko je točno ono “stranka jednako poduzeće”, pa se ti iz stranke prebace u državnu upravu, sa lažiranim diplomama, međunarodnim tjeralicama itd.

Formalni natječaji

To je Federaciju dovelo u ovakvo stanje, sa lažnim obećanjima, evo u posljednje vrijeme i prema umirovljenicima o povećanju mirovina od pet posto. Odmah smo rekli da je to lažno obećanje, jer obećati nekome da ćete nešto prodati, pa tako povećati mirovinu, a ne riješiti dugotrajno financiranje… Evo, pokazuje se točnim, jer mirovine nisu isplaćene i to je još jedna prevara. Treba biti iskren pa reći da neće biti povećanja, ali će isplate biti redovite, nego imat ćete povećanje, ali mirovinu nećete dobivati.

• Može li Federacija bankrotirati prije oktobra?
– Federacija je na ivici bankrota, pogotovo zaustavljanjem zadnje tranše stand by aranžmana sa MMF-om. Ogromna su pozajmljivanja, velike dubioze odranije i nerazumno ponašanje po kojem Vlada, koja zna da nema novaca, pritom dijeli 300 milijuna po familijarnoj, političkoj, stranačkoj i nekim drugim vezama. Onda kada to podijeli, kaže da nema novaca za plaće, pa ćemo ih smanjiti za 40 posto. Normalno je očekivati revolt svih onih kojima na takav način smanjite primanja, pogotovo što je u ovom periodu njihove neustavne vlasti od 2011. godine čitava armija uposlena u javna poduzeća bez natječaja, a u administraciju državne uprave kroz formalne natječaje prije kojih se već znalo tko će se primiti i iz koje stranke. To jasno pokazuje da je ova vlast radila samo u korist stranaka i pojedinačnih interesa, a na štetu svih građana FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close