-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Maria Callas jedna od najboljih sopranistica svih vremena rođena je na današnji dan

Njezin život bio je prava grčka tragedija: Majka ju je ucjenjivala, otac iskorištavao, a njezin ljubavnik Aristotel Onassis godinama ju je ponižavao i zlostavljao

Njezini obožavatelji zvali su je La Divina (božanstvena), a ona nikada nije krila da joj to godi. No nakon što se na tržištu pojavila njezina najnovija biografija javnost je spoznala da je Maria Callas zapravo tragediju sa scene živjela i u privatnom životu

Maria Callas (grčkiΜαρία ΚάλλαςNew York2. prosinca 1923. – Pariz16. rujna 1977.), operna pjevačica grčkoga porijekla.

Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u VerdijevimDonizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve “Norme” i “Puritanca” i Wagnerove opere “Tristan i Izolda” najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethovenovim “Fideliom” i Puccinijevom “Suor Angelica” (“Sestra Angelika”), pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke.

Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen. Poznata je po svom citatu: “Prvo ću izgubiti težinu, onda ću izgubiti glas, a onda ću izgubiti Onassisa”.

wikipedia

***

SKANDALOZNA BIOGRAFIJA

ŽIVOTNA PRIČA MARIJE CALLAS! NAJVEĆA OPERNA DIVA 20. STOLJEĆA U RALJAMA DROGE, NASILJA I PONIŽENJA

Privatna pisma operne dive otkrivaju kako je njezina ljubavna veza s grčkim milijarderom Aristotelom Onassisom bila je puna nasilja i droge.

Osim što je svojom pojavom i božanstvenim sopranom obilježila dvadeseto stoljeće, operna diva Maria Callas i dalje intrigira javnost svojim burnim ljubavnim odnosom kojeg je imala s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onassisom. Karizmatični bogataš i svjetski slavna pjevačica grčkih korijena bili su jedan od najuzbudljivijih ljubavnih parova prošlog stoljeća, a njihova veza pokazala se mnogo toksičnijom nego što je to javnost naslućivala.

Ovih je dana objavljena skandalozna biografija u kojoj se tvrdi da ju je navodno nasilni milijarder tokom skoro dvadesetogodišnje turbulentne veze konstantno drogirao i seksualno zlostavljao pa odbacio zbog Jacqueline Kennedy, bivše prve dame SAD-a i supruge ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

O Mariji Callas napisano je više od tridesetak biografija, no Lyndsy Spence, autorica biografije ‘Cast A Diva:The Hidden Life Of Maria Callas‘ uspjela je doći do njezinih privatnih pisama koja su bila pohranjena u arhivu Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Pisma do sada nitko nije istraživao, a autorica tvrdi da ona, za razliku od javne Marije Callas, dive i vladarice svjetskih opernih pozornica, otkrivaju jednu pokornu i nesigurnu ženu koju su zlostavljali i roditelji, i prvi suprug, talijanski biznismen Giovanni Batistta Meneghini, a na kraju i Onassis.

Nije tajna da je Aristotel Onassis unatoč velikoj ljubavi prema slavnoj divi bio prilično okrutan, ne bi se javljao danima, a ona bi iščekivala njegov poziv i odgađala predstave dok se ne bi pojavio. Lyndsy Spence tvrdi da ju je drogirao jakim sedativima Mandraxom i Nembutalom, barbitruatom koji se tada davao prije anestezija, o kojima je postala ovisna do kraja života. Navodno s njom nije želio ići u krevet ako bi bila pribrana i trijezna. Često bi ju i tukao pa ju je jedan njegov udarac skoro koštao života. No, masnice i bol brzo bi nestali uz skupocjene dijamante i bukete cvijeća koji bi joj stizali kao isprika, a u pismima ga je opravdavala kako je to dio njegovog vatrenog temperamenta i da joj je bez obzira na sve, privilegija biti s njim u društvu.

Javno ju je i vrijeđao pa ju je na jednom prijemu pred brojnim uzvanicima gađao čašom i vikao – Ti si dobra samo za krevet, ali više nisi ni za to. No njezina ovisnost o Onassisu bila je jednaka, ako ne i veća nego o teškim tabletama.

I vjerojatno bi ta toksična veza potrajala da bogati tajkun nije odlučio osvojiti još jednu ikonu tog vremena, slavnu Jackie O., koju je za razliku od Callas i oženio. Ona je za vjenčanje saznala od prijatelja i iz medija, i nakon suicidalnih misli i gomile sredstava za smirenje, posljednjim snagama počela je sređivati svoj život i pustila da vrijeme zaliječi rane. Tada je izjavila – ‘Prvo sam izgubila glas, zatim figuru i na kraju Onassisa‘.

image

Iako je još nastupala, postala je izrazito hirovita, što joj je uništilo karijeru, bila je gruba prema svima koji su joj stajali na putu, naročito prema svojim konkurenticama. Tako je glas Renate Tebaldi, njezine najveće rivalke na opernoj sceni iz tog doba, okarakterizirala kao popularno gazirano piće, dok je svoj sopran nazvala – šampanjcem. Pred kraj života povukla se u svoj pariški stan gdje je 1977. i preminula od srčanog udara sa samo 54 godine – nesretna, ostavljena i ovisna o tabletama.

Gloria.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close