Manuel Barosso: Evropskoj monetarnoj uniji istekao je rok trajanja!

Evropska unija mora prihvatiti “demokratsku debatu” ili će u protivnom san o integraciji kontinenta doživjeti neuspjeh, upozorio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso.

Barosso je uputio ovu poruku euroskepticima koji dobivaju sve veću podršku u anketama u pojedinim dijelovima Unije poslije izbijanja financijske i dužničke krize 2008. godine.

“Potpuno formirana EU ne može opstati bez zrele demokratske debate”, rekao je bivši lider portugalskih socijalista na konferenciji o budućnosti EU i eurozone, prenosi AFP.

On je dodao da “nema druge opcije osim demokracije, koliko god bilo teško da se građani uvjere u to u vremenu krize i koliko god bilo teško objasniti tehničke i ponekad izrazito nepopularne odluke”.

“Europa će biti otvorena i demokratska ili će doživjeti neuspjeh”, naglasio je predsjednik Europske komisije. Na konferenciji o budućnosti EU Barroso je rekao kako je Europskoj monetarnoj uniji, u onom obliku u kojem je stvorena, istekao rok trajanja te da uniju treba produbiti i usavršiti, prenosi Index.hr.

Barroso je i danas ostao pri uvjerenju da nije euro kriv za krizu.

“Ovo nije kriza eura, nego ekonomska i financijska kriza u pojedinim zemljama koje dijele istu valutu te stoga utječu na eurozonu kao cjelinu. Euro ostaje vjerodostojna, stabilna i snažna valuta”,  rekao je predsjednik EK.

(DEPO)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close