Mansur zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika Egipta

Predsjednik Ustavnog suda Egipta Muhammed Adli Mansur, položio je zakletvu, čime je i zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika nakon vojnog udara kojim je svrgnut dosadašnji egipatski predsjednik Muhammed Murs.

Nakon vojnog udara u Egiptu privedeni su svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi i privednik blizak Muslimanskom bratstvu Hayrat Satir.

Zvaničnici pokreta Muslimanskog bratstva izjavili su da su Mursi i Satir privedeni i nalaze se u kućnom pritvoru. Mursi je odveden u nepoznatom pravcu i lokacija gdje je pritvoren nije poznata.

Sigurnosne snage su saopćile da se nastavljaju privođenja članova pokreta Muslimanskog bratstva i, do sinoć vladajuće, Partije slobode i pravde.

Prema posljednjim podacima, do sada je privedeno više od 400 osoba u Egiptu, zatvoreno je više televizijskih kanala, a vojska je raspoređena na ulicama egipatskih gradova.

Mursi je pozvao svoje pristalice da se odupru vojnom udaru kojim je svrgnuta egipatska vlada. On je poručio svojim pristalicama ali i opoziciji da ne prihvata državni udar kojim je svrgnut.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Egipta  Abdel Fatah al-Sisi saopćio je sinoć da je suspendovan Ustav te zemlje, te da će biti osnovana privremena teknokratska vlada.

On je dodao da će predsjednik Ustavnog suda, do izbora obavljati funkciju predsjednika te zemlje.

Time je svrgnuta aktuelna vlada u Egiptu. Premijer Egipta Hashim Kandil osuđen je na godinu dana zatvorske kazne, nakon što je smijenjen sa dužnosti. Vojnim udarom svrgnut je i Muhammed Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta nakon vladavine Hosnija Mubaraka.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close