Maloljetnici na zabavama i u kafićima ostaju do sitnih sati

Nakon tragične smrti maloljetnog Denisa Mrnjavca, u februaru 2008. usvojena je Dopuna zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, prema kojoj se novčano sankcioniraju roditelji i staratelji maloljetnih osoba koje se nađu na javnom mjestu iza 23 sata.

Loš primjer  

Koliko se ovaj zakon poštuje, odnosno ne poštuje, govori činjenica da u kafićima i na ulicama nije rijetkost vidjeti maloljetnike u kasnim noćnim satima, a podaci iz MUP-a KS o kažnjavanju odgovornih nisu relevantan pokazatelj stvarnog stanja.

– Kazne za roditelje i staratelje maloljetnika koji se nađu na javnom mjestu u periodu od 23 sata uvečer do pet ujutro su od 200 do 900 KM, ovisno o godinama maloljetnika. Naši službenici, pored ostalih aktivnosti, primjenjuju i ovaj zakon, odnosno navedene odredbe. U prošloj godini na području KS sankcionirana su 43 prekršioca – kazali su nam iz MUP-a.

Majka jednog 15-godišnjaka kazala nam je da ona svoje dijete ne pušta vani kasno uvečer, ali joj sin svakodnevno priča o svojim vršnjacima koji vani nerijetko ostaju do jutra.

– Uglavnom su muška djeca u pitanju, mada ima i djevojčica koje izlaze kasno noću. Odlaze u kafiće, puše, dolaze kući iza ponoći. Roditelji im dopuštaju takvo ponašanje ili jednostavno nemaju vremena da im posvete pažnju. To je vrlo loš primjer za drugu djecu – navela je ona.

 

Pratnja starijih

 

Sedamnaestogodišnja učenica srednje škole Amina O. kazala nam je da joj roditelji ne dopuštaju ostanak vani iza 23 sata.

– Maloljetna sam i zato mi ne dozvoljavaju, ali ni ja sama ne osjećam potrebu da izlazim tako kasno. Ali, znam pojedince koji izlaze. Kada je neki koncert u pitanju, onda mi dozvole, ali uvijek uz pratnju nekoga starijeg – rekla je Amina.

Za razliku od nje, Azna S. koja uskoro puni 18 godina, izlazi.

– Ako izađem oko 18 sati, vratim se kući oko ponoći, a ponekad i malo kasnije. Ne vidim nikakav problem u tome – smatra Azna.

Slabi uspjeh i vladanje

Pedagog Srednje poljoprivredne škole Meriha Hamamdžić pojašnjava da škola nema nadležnost kada je ovakvo kretanje djece u pitanju, međutim, takvo se ponašanje odražava na školski uspjeh i vladanje.

– Možemo utjecati na djecu u toku nastave, ali to je problem koji nas prevazilazi. Neki roditelji dopuštaju svojoj djeci da izlaze i zadržavaju se van kuće do kasnih sati – istaknula je Hamamdžić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close