Malinari iz Željeznog Polja pokušavaju urod prebaciti kupcu

Dok se čeka da se stručnjaci geolozi očituju o stanju klizišta na području Željeznog Polja, evakuirano radno sposobno stanovništvo pokušava organizirati život. U prihvatnom centru u Begovom Hanu, nadaleko poznati proizvođači malina traže način za berbu ovogodišnjeg uroda dobrog i po količinama i po kvalitetu. Ne traže humanitarnu pomoć već šansu da svoje maline dopreme do magistralne ceste M17 kako bi blagovremeno bile uskladištene i pripremljene za tržište.

Napokon su stigle dobre vijesti s područja Željeznog Polja, gdje je 13 sela proteklih dana, zbog velikih klizišta, bilo odsječeno od svijeta. Probijen je alternativni put – ali samo za traktore i mala terenska vozila.

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče, kazao je kako se čeka mišljenje geologa o uvjetima stanovanja na tom području, ali i da je optimist da će se naći dugoročno rješenje. Za to vrijeme poznati malinari iz Željeznog Polja pokušavaju organizirati berbu malina, jer već nekoliko godina se na ovom području proizvodnjom malina osigurava egzistencija. Prije pokretanja klizišta imali su već ugovoren otkup ovogodišnjeg uroda, a nakon što su s glavnim kupcem obišli teren, ohrabreni su njegovim namjerama.

“Odlučio je da svim proizvođačima kao oblik podrške isplati akontaciju, za početak po 100 maraka, a da se za ubrane količine isplata vrši sedmično, kako bi se ljudi motivisali. Odlučeno je da transport, koji je sada izuzetno otežan i skup, ide na teret kupca, te da sva malina, bez obzira na to u kakvom stanju dođe do hladnjače, bude plaćena kao prva klasa”, kazao je Suvad Hadžić, predsjednik Udruženja malinara Željezno Polje.

Malinari će pokušati organizirati prijevoz ubranog voća do magistralne ceste M17, gdje bi voće pretovarali u kamione hladnjače, no alternativnim putem to će biti izuzetno teško realizirati. Zato im je potrebna pomoć onih koji imaju traktore ili manja terenska vozila. Kažu, ne traže humanitarnu pomoć već šansu da svoje maline dopreme do kupaca i tako sami osiguraju uvjete za preživljavanje.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close