Malala: Nobelova nagrada za mir je za svu djecu čiji glas se ne čuje

STOXKHOLM – Malala Yousafzai (17), aktivistica iz Pakistana, nagrađena je Nobelovom nagradom za mir za 2014. godinu. Yousafzai je na konferenciji za medije kazala da je vijest o tome da je dobitnica prestižne nagrade saznala dok je bila u školi u Birminghamu.

“Govorila sam da ne zaslužujem Nobelovu nagradu za mir. Još ne vjerujem da sam je dobila. Ali znam da sam dobila nagradu kako bih hrabro nastavila sa svojim akcijama u kojima učestvujem”, istakla je Malala, dodajući kako joj nagrada predstavlja veliku motivaciju za daljnji rad.

“Ovo nije kraj, ovo je početak. Želim vidjeti svijet u kojem sva djeca idu u školu i obrazuju se. Nastavit ću s akitvnostima na tom polju”, rekla je Malala, dodajući da želi biti političarka.

Na kraju je kazala da je Nobelova nagrada za mir “za svu djecu čiji glasovi se ne čuju”.

“Mislim da Nobelov odbor ovu nagradu nije poklonio samo meni nego i svoj djeci čiji glasovi se ne čuju i koja nemaju šansu da slobodno govore. Ja zastupam tu djecu i podržavam ih. Sva djeca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje i da žive sretan život. Ova nagrada je za njih. Govorila sam da ne zaslužujem Nobelovu nagradu za mir. I dalje tako vjerujem. Ovo me ohrabrilo da nastavim sa svojim aktivnostima”, rekla je ova mlada aktivistica.

Malalu Yousafzai upucali su i teško ranili talibani dok se vozila u školskom autobusu 2012. godine. Od tada se snažno zalaže za prava djece, uključujući pravo djevojčica na obrazovanje. Sada je postala najmlađa dobitnica te nagrade u historiji.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close