PolitikaRegion

Maja Gojković: Zajednička nit Srbije i BiH je evropski put

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH, a nakon sastanka sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH poručila je da je BiH jedan od ključnih partnera Republike Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je prva bilateralna posjeta ispred Parlamenta Srbije u novom sazivu, a to je bila naša velika želja da iskažemo da je Srbiji Bosna i Hercegovina izuzetno značajna država s kojom želimo najbliže da sarađujemo i na političkom, ali i ekonomskom planu. Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera Republike Srbije. U Evropi kada se razgovara o političkoj stabilnosti čitave Evrope i prostorima Zapadnog Balkana uvek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH”, kazala je Gojković.

Današnje razgovore nazvala je izuzetno dobrim i sadržajnim i istakla da je obostrana želja da se ubrza dinamika susreta na najvišem nivou i da se ne dozvoli da “kao prvi susjedi ne razgovaramo po deset godina o oblicima saradnje naše dvije države”.

Gojković je kazala da Parlamenti kao državne institucije mogu dosta doprinijeti odnosima dvije države, jer kako je kazala, danas, u 21. vijeku, ne postoje države koje nemaju neka otvorena pitanja.

“Mi smo danas iskazali želju da otvorena pitanja radi obostranih interesa rješavamo. Moj predlog je danas bio da parlamenti potpišu saradnju u oblasti eurointegracija. Naravno, otvoreni smo za potpisivanje sporazuma u mnogobrojnim drugim oblastima. Očekujemo da nam kolege iz Parlamenta BiH predlože tekst sporazuma koje bi potpisali u prvoj narednoj poseti Beogradu”, istakla je Gojković.

Čestitala je BiH na skorašnjem parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ponovila da Srbija BiH daje svesrdnu podršku na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Jasna je poruka EU da je politika proširenja idalje na snazi. Bez obzira na sve mnogobrojne teškoće s kojima se ta organizacija suočava. Očigledan je primjer Berlinski proces saradnje zemalja Zapadnog Balkana i ja sam sa svojim saradnicima najavila i samit u okviru tog procesa, koji će se održati pod predsedavanjem Italije naredne godine, na kojem će se prvi put čuti i reč predsednika parlamenta”, kazala je Gojković.

Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao da je poruka sa današnjeg sastanka jasna, da parlamenti obje zemlje žele proširiti saradnju u interesu svih građana i svih naroda koji žive na ovim područjima.

“Konflikti koji su bili ranije treba novim politikama staviti na neko mjesto koje neće biti opstrukcija za saradnju koja treba biti u interesu svih građana. Saradnja treba biti produbljena na svim nivoima. Mi smo predstavnici naroda, odnosno parlamenata i izražavamo želju da svojim političkim odnosima i kontaktima otvorimo vrata za saradnju na konkretnim pitanjima. Nismo pričali o bilo kakvim nerješenim pitanjima, pričali smo o budućnosti, saradnji, prije svega o potrebi saradnje o produbljivanju odnosa u ekonomiji između dvije države što je svakako preduslov napretka svih koji žive ovdje. Potrebno je unaprijediti saradnju u oblasti terorizma, saradnju u oblasti korupcije i kriminala, za koju ne postoje granice između država”, kazao je Bosić.

Današnja posjeta je prva predsjednika Narodne skupštine Srvije u posljednjih 10 godina, što je Bosić nazvao veoma čudnim i izrazio uvjerenje da će se međusobni odnosi dva parlamenta održavati u jednom kontinuitetu.

“Vjerujemo da će se međusobni odnosi dva parlamenta održavati u jednom kontinuitetu, koji će odražavati bolje odnose otopljavanja klime, izlazak iz začaranog kruga prošlosti koji na ovim prostorima diktira odnose i na neki način s vremena na vrijeme vraća čitavu političku situaciju korak, dva ili tri unazad”, poručio je Bosić.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda BiH, također je podsjetio da je zadnja posjeta predsjednika parlamenta Srbije BiH bila prije tačno deset godina, što je kako je kazao nedopustivo dug period za “ovoko upućene odnose jedni na druge”.

“Iz ove posjete treba da proistekne naša oaveza da ovu inteparlamentarnu saradnju intenzivirano i da parlamenti budu mjesto koje će biti na neki način generator nekih novih odnosa”, kazao je Softić.

Kako je kazao, zajednička nit Srbije i BiH je evropski put, a tokom današnjih razgovora najviše je vremena posvećeno usaglašavanju zajedničkih napora koji bi trebali sinergija opredjeljenja ka Evropskoj uniji.

“Naša istorija je na neki način opterećena otvorenim pitanjima o kojima imamo različite stavove što nije nikakva prepreka da mi našu budućnost razvijamo za nas i naše generacije koje dolaze poslije nas, da razvijamo naše odnose onako kako će to biti puno bolje i za Republiku Srbiju i za BiH i mislimo da će i ova posjeta u ovo predizborno vrijeme doprinijeti određenoj stabilizaciji prilika u BiH i da že na neki način otvoriti nove mogućnosti koje su pred nama”, rekao je Softić.

Nakon sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, bit će održan i sastanak predsjednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Programom posjete planiran je i sastanak predsjednice Narodne skupštine Srbije sa Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

 

(Vijesti.ba / AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close