Mahmutćehajić: BiH već 24 godine nema energetsku strategiju

Predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Rusmir Mahmutćehajić kazao je da su komiteti CIGRA-e jedan od uvjeta za normalan razvoj energetskog područja koje je bitan sadržaj moderne civilizacije, a koja zahtijeva moderne sisteme proizvodnje, prijenosa i potrošnje električne energije

Mahmutćehajić je to izjavio povodom 12. savjetovanja bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE, koje će biti održano od 4. do 8. oktobra u Neumu.

Pojasnio je da se ovakva savjetovanja održavaju svake druge godine u svim zemljama koje imaju svoje komitete, te da tom prilikom stručnjaci predstavljaju glavna pitanja djelovanja elektroenergetskog sistema i njegovog razvoja, planiranja i održavanja.

Kako je rekao danas na pres-konferenciji, bh. komitet CIGRE najveća je bh. strukovna organizacija, osnovana prije 24 godine. Potreba za ovakvim komitetom, ističe, utemeljena je na jedinoj mogućnosti da se elektreo-energetski sistemi održavaju kao povezane cjeline u svijetu.

Također, dodao je, bh. komitet CIGRE članica je Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme u Parizu, koja je jedna od najvećih i najstarijih strukovnih organizacija u svijetu.

Na savjetovanju u Neumu, kaže, očekuje se učešće više od 500 stručnjaka iz BiH i svijeta, čiji će rad biti podijeljen u 16 sjednica studijskih komiteta, organiziranih prema područjima u kojim stručnjaci djeluju, a na kojima će raspravljati o ključnim pitanjima pojedinih sadržaja elektroenergetskog sistema.

Dodao je da su osim toga predviđene tri plenarne sjednice na kojima će pojedinačna visokoprofesionalna pitanja biti razmatrana u okviru općih pitanja energetike, elektroenergetike, prijenosa, proizvodnje, distribucije…

Mahmutćehajić je podsjetio da BiH, već 24 godine, koliko postoji i bh. komitet, nema energetsku strategiju čiju su izradu konstantno predlagali, što je odbijano sve vrijeme i bit će odbijeno i dalje, sve dok, kako je rekao, “nečasni ljudi, bez odgovornosti za javno i zajedničko dobro, budu mislili da se riječima i ispunjavanjem egoizama može riješiti pitanje energetskog sektora”.

Zaključio je da je BiH, u pogledu energije, u užasnom stanju i da je energetski eksploatirana.

( FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close