“Magična pilula” nacistima davala nadljudsku snagu

Invazija Njemačke tokom Drugog svetskog rata ostavila je Evropu prestrašenu pred vojskom Trećeg rajha.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da njemačke vojnike nije inspirisala samo Hitlerova zapaljiva retorika, već je njihova predanost borbi bila djelimično potpomognuta pilulama pod imenom “Pervitin”.

 

 

Ne etiketi lijeka je pisalo da sredstvo služi podizanju “pripravnosti” i da je treba uzimati kako bi se “očuvala budnost”. Danas nam je ova supstanca poznata kao metamfetamin ili kristalni met.

U periodu od 1939. do 1945. godine podijeljeno je oko 200 miliona ovih pilula, koje su vojnici u žargoni zvali “tenkovska čokolada”.

Engleska štampa je u to vrijeme izvještavala kako njemačke snage uzimaju “magične pilule”. Poznato je da je i sam firer dobijao intravenozne doze ove supstance.

Realno stanje bilo je mnogo gore – vojnici su patili od užasne zavisnosti o narkoticima. Iako su im pilule dozvoljavale da izdrže duge intervale intezivne fizičke aktivnosti, sporedne pojave su bile zastrašujuće. Uključivale su nesvjesticu, znojenje, depresiju i halucinacije.

Neki od vojnika imali su fatalne srčane probleme, dok su neki izvršavali samoubistva u toku psihotičnih epizoda.

O ozbiljnosti posljedica koje je Pervitin ostavljao na vojsku svjedoče i pokušaji Leonarda Kontija, jednog od vodećih zdravstvenih eksperata Rajha, da ograniči upotrebu ovog narkotika, koji su ostali jalovi.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close