-TopSLIDEBiHPrivreda

Lutke – Bosanske kraljice

Svako dijete je jedinstveno i zaslužuje da ima samo svoju unikatnu lutku, kažu kreatorke MumZ lutkica

Koliko ste puta dok ste bile male poželjele da imate lutku koja će biti samo vaša, lutku kakvu niko neće imati. Možda to još želite, samo što niste pronašli onu pravu. Upravo jednu takvu pravu ugledala sam dok sam pretraživala internet. Prvo me je privukla slika lutke, a kad sam otvorila njihovu Facebook stranicu, zaskočilo me mnoštvo šarenila, ljepote da sam nakon svake slike govorila e ovu bih, e ovu, pogledaj joj suknjice, vidi ove… E da ne bi sve ostalo samo na željama, odlučila sam provjeriti ko stoji iza FB stranice MumZ.

Neobični pokloni

– Iza MumZ stoje jedna mama u penziji i njena kćerka iz Sarajeva. Mama se zove Zlata, te je tako brend dobio ime MumZ. Ideju o pravljenju lutki dobile smo odlaskom mame u penziju i njenom potragom za hobijem. Mama je oduvijek voljela šiti i poklanjati neobične stvari porodici i prijateljima, tako da nam se izrada jedinstvenih, ručno rađenih lutki učinila kao idealan hobi, priča na početku razgovora njena kćerka Samra Krzić.

 Zimske lutke   - Lutke - Bosanske kraljice
Zimske lutke  

Kako je istakla, za sada su MumZ lutke hobi i njena mama zaista uživa izrađujući ih.
– Iako su nam lutke hobi, mi smo mu pristupile ozbiljno, pri čemu smo imale zaista veliku pomoć prijatelja, od osmišljavanja loga sve do profesionalnih fotografija svake kolekcije, kažu nam kreatorke MumZa.

Bosanske-kraljice,-Helena,-Katarina,-Ava,-Jelena-i-Doroteja.jpg - Lutke - Bosanske kraljice
Bosanske kraljice Helena, Katarina, Ava, Jelena i Doroteja

Lutke su, kako kažu, dio svijeta mašte MumZ i svaka od njih ima svoju osobnost i ime, iza kojih se krije neka priča.
– Nekad je ta priča edukativnog karaktera, kao što je slučaj sa MumZ Bosanskim kraljicama, sa kojima smo željele približiti historiju Bosne i Hercegovine djeci i pokazati da ona može biti zabavna i da može i treba da nam probudi maštu. Tako je Doroteja dobila ime po prvoj bosanskoj kraljici Doroteji Vidinskoj, Helena prema latinskom imenu kraljice Jelene Grube, Ava prema kraljici Kujavi Radinović, Katarina prema bosanskoj kraljici Katarini Kosači, a Jelena prema posljednjoj bosanskoj kraljici Jeleni Branković. Nekad ime lutke odražava priču koju MumZ vidi u njoj, kao što je slučaj sa lutkama iz kolekcije Winter Ladies, u kojoj je Lady Carol dobila ime kao Christmas Carol, Lady Uli je lutka na kojoj dominira plava boja, a na havajskom jeziku uli uli znači plavo, Lady Bee jer podsjeća na pčelicu…”, kažu Zlata i Samra.

Kolekcije

Dodaju i da je svaka MumZ lutka jedinstvena.
– Mi istinski vjerujemo da je svako dijete jedinstveno i da zaslužuje da ima samo svoju unikatnu lutku. Otprilike svakih mjesec do dva ćemo plasirati novu kolekciju lutki, koje će se onda moći kupiti. A za izradu jedne lutke potrebno je nekoliko dana, a ona se sastoji od šivenja i punjenja tijela lutke, odabira boja, dezena i vrsta materijala za odjeću lutke, kao i detalja koji će se dodati na haljinu, podsuknje i kapu. Naravno, neizostavan dio je i osmišljavanje priče koja će se nalaziti iza svake lutke, naglašavaju one.

Winter-Ladies_-Lady-Bee,-Lady-Dot.jpg - Lutke - Bosanske kraljice
 

Prve lutke su bile pokloni za djecu od porodice i prijatelja. Zbog njihovih i više nego pozitivnih reakcija, odlučile su lutke predstaviti i drugoj djeci, a cijene se kreću od 50 do 60 KM.

MumZ je tek pokrenuti brend, tako da će vrijeme pokazati kako i u kojem smjeru će se sve ovo razvijati.
– Ona što vam možemo reći je da imamo mnogo ideja. Bosanske kraljice su dostupne samo u concept storeu u Bazerdžanu na Baščaršiji u Sarajevu, a ostale lutke mogu se naručiti preko Facebook stranice MumZ, naglasile su Zlata i Samra.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close