-TopSLIDEOstali sportoviSportVisoko

Lukhodžić: Nekada nauspješniji kuglaški klub, a danas se borimo za opstanak

Jedan od najvećih uspjeha u historiji bosanskohercegovačkog kuglanja ostvario je visočki Kuglaški klub Bosna, odnosno njegov član Adnan Kardaš koji je nastupajući za kadetsku reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj 2004. godine osvojio bronzanu medalju.

U 16.55 sati, 11. juna postignut je taj rezultat, zapisano je u kuglani u dvorani – Kulturno sportskom centru ”Mladost” u Visokom.

Trener Salko Lukhodžić Feni je kazao da su i sada ponosni na to i da godinama poslije nastoje ponovo očuvati tradiciju bh. kuglanja.

Bosna sada ima 21 registriranog člana, većina ih nije aktivna, i posljednji napredak im je prošlogodišnji ulazak u Premijer ligu BiH koja je osnovana prije 12 godina. Zauzeli su šesto mjesto među 12 klubova.

– Tim rezultatom smo zadovoljni s obzirom na to da je sve manje članova. Ima nas nekoliko koji drže klub u životu i kojima je ovo najvažnija sporedna stvar. Trudimo se da postignemo neke rezultate da visočko kuglanje ne ode u zaborav – poručio je Lukhodžić.

Klub pod istim imenom postoji 60 godina i nikada nije prestao s radom, a članovi su u najtežim godinama, kada su bili i bez kuglane, igrali u kakanjskoj kuglani  samo da bi održali formu i klub.

Sada imaju sve uslove, kuglanu evropskih standarda, ali ponovo se bore za opstanak. Lukhodžić se nadao da će nova, moderna kuglana koju su u februaru 2014. godine kupili iz Zetre privući ljude da se bave ovim sportom, ali to se nije ostvarilo.

Otvorena je u prisustvu brojnih zvanica uključujući trostrukog svjetskog prvaka u kuglanju Nikole Dragaša.

– Kada smo je postavili u našoj dvorani mislio sam da sam se ponovo rodio. Još samsretan zbog nje, ali me sve više zabrinjava što mladi neće da se bave kuglanjem. Volio bih da kuglana bude puna kao nekada, ali više ne znam kako da ih privučem. Potrebno je samo da dođu, članstvo je besplatno, sve ću im pokazati, čak ću i opremu za trening osigurati, prati, dok ne uđem u duboku starost – navodi Lukhodžić.

Prisjeća se da je prije 60 godina, kada je klub osnovan, kuglana bila puna ljubitelja, simpatizera i onih koji su se kuglanjem željeli baviti ozbiljnije. Tada je, navodi, bila dvostazna, a čunjeve su postavljali ručno. Djeca su stavljala čunjeve na stazu i tako zarađivali za kino.

Grupa ljubitelja kuglanja iz Visokog i vojske koja je tada bila smještena u Visokom u jesen 1957. godine izgradili su dvostaznu asfaltiranu kuglanu. Svi radovi izvedeni su na dobrovoljnoj bazi građana i vojnika Garnizona. Poslije je, kada je napravljena dvorana, prebačena u nju.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close