BiHPolitika

Lokalni izbori u BiH 2016. godine koštat će oko osam miliona KM

Lokalni izbori 2016. godine u Bosni i Hercegovini koji će se održati prve nedjelje u oktobru koštat će oko osam miliona konvertibilnih maraka, potvrdili su u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Polovina sredstava od oko četiri miliona KM osigurat će se iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija Bosn i Hercegovine kao što je štampanje glasačkih listića, dok će drugu polovinu od oko četri miliona KM osigurati općine i opštine u Bosni i Hercegovini, te Skupština Brčko distrikta iz svojih budžeta za finansiranje biračkih odbora i druge aktivnosti lokalnih izbornih komisija.

Najskuplji lokalni izbori prema statističkim podacima koji se vode od općih 2002. godine u Bosni i Hercegovini bili su posljednji 2012. godine za koje je potrošeno oko 12 miliona KM. Lokalni izbori 2008. koštali su 11.039.096 KM, a oni 2004. godine 7.264.671 KM.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine inače, birat će se devet gradonačelnika i 132 načelnika općina/opština.

Birat će se 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, te 58 skupštine opština u bh. entitetu Republika Srpska. Treba biti izabrano ukupno 140 načelnika i gradonačelnika gradova i općina/opština u BiH i to njih 78 u Federaciji BiH i 62 u Republici Srpskoj.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine birat će se i Skupština Brčko distrikta BiH,  Skupština Grada Banje Luke i gradonačelnik Grada Banje Luke, te skupštine gradova Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje kao i gradska vijeća Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega.

(Vijesti.ba / AA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close