LJUBITE SE: Danas je svjetski dan poljupca

Širom svijeta danas će biti obilježen Međunarodni dan ljubljenja. Inicijativa za ovaj dan potekla je iz Velike Britanije, kada je prije nekoliko godina organizovano nacionalno takmičenje u ovoj disciplini.

U čast ovog dana mnogobrojni specijalizovani sajtovi prenose napise o svim blagodetima bliskog dodira ljudskih bića usnama. Naravno, podsjeća se na rekord u dužini ljubljenja čiji su vlasnici dvoje Tajlanđana – Akekači Tiranarta (42) i njegova supruga Laksane (31).

Oni su ovog februara, na Dan zaljubljenih, popravili svoj prethodni rekord. Njih dvoje su se ljubili čak 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi. Prije toga, 2011. godine ušli su prvi put u Ginisovu knjigu rekorda kao vlasnici najdužeg poljupca koji je tada trajao 46 sati i 24 minuta.

U skladu sa vremenom u kome žive, pored rekorda njih dvoje mogu da budu zadovoljni i time što su ovjekovečeni sa više od 42.000 rezultata pretrage kada se na internetu ukucaju njihova imena.

Na pitanje da li se kao protivnik poljupcu u modernom dobu mogu posmatrati sve učestalija upotreba novih tehnologija za kontakt među ljudima i odsustvo bliskosti, psihoterapeut Snežana Milenković, odgovara citatom Miroslava Mike Antića:

– “Poljubac je najlepši susret na svetu”. I, ne postoji opasnost, da kako mnogi tumače, današnjicu otuđenosti uvučemo u sukob novih tehnologija i bliskosti – kaže ona za Politiku.

Snežana Milenković smatra da je poljubac najbitniji kontakt, kao i osjećanje ljubavi.

– Pred svakim čovekom su uvek izbori i sloboda da bira. Uverena sam da se uvek traži ono najlepše: ljubav, bliskost, saosećajnost – priča jedna od učesnica seminara „Od straha do ljubavi” koji se upravo održava na Rudniku, na kome se nalazi još tridesetak njenih kolega, psihologa, psihijatara umjetnika koji se slažu sa njenim stavom.

Njen kolega Nebojša Jovanović, psihoterapeut, dodaje da nema utisak iz svakodnevne niti kliničke prakse da se ljudi danas manje ljube.

– Mladići se na našim ulicama pozdravljaju uz reči „gde si brate” i poljupcima, drugarice takođe. Ko ili šta može da se ispreči između razmene nežnosti majke i deteta? Poljubac nikada neće nestati jer je imanentan ljudskoj prirodi. Prvi dodir sa svetom i prvi oblik komunikacije, povezivanje novorođenčeta sa majkom, uspostavlja se upravo usnama – podsjeća Jovanović.

Jedino kod ljudi, gdje se razlikuju dva nivoa – senzualnost i seksualnost – možda može da se ukaže na dominaciju seksualnosti. Odsustvo senzualnosti znači da među partnerima manjka bliskost kao i da se seks dešava samo radi seksualnog užitka. Dakle, često bez emotivnih osjećanja.

– Ako je tačna tvrdnja da se prostitutke retko ljube sa klijentima onda je to jedna od prizemnijih potvrda da je poljubac upravo sama bliskost. Poljubac prethodi bliskosti i najavljuje je – pojašnjava Jovanović.

– Kod nas je uobičajeno da se ljubimo sa rođacima, komšijama, prijateljima – tri puta u obraz. Moderan i brz način života uticao je da se, međutim, manje viđamo, nekoliko puta godišnje, na primer na svadbama ili sahranama, ali i tada, ako smo bliski sa nekim, mi ćemo se poljubiti – zaključuje Jovanović.

Telegraf.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close