Lijekovi u FBiH bit će jeftiniji do deset posto

Lijekovi u apotekama u Federaciji BiH početkom juna pojeftinit će za osam do deset posto. Istakao je to jučer u Sarajevu na 10. simpoziju magistara farmacije FBiH Mirsad Šabaredžović, predsjednik Međukantonalne farmaceutske komore i predsjednik Komisije za edukaciju farmaceuta, kojem je prisustvovalo više od 500 farmaceuta iz Federacije.

– Lijekovi će uskoro biti jeftiniji do deset posto. Sve ispod toga bilo bi nerealno i odrazilo bi se na kvalitet usluge. To je nešto ispod čega se ne može – kaže Šabaredžović.

Učesnici skupa pokušali su doći i do rješenja za brojne probleme s kojima se suočava farmaceutska branša u FBiH.

Šabaredžović smatra da za sve apoteke u Federaciji BiH trebaju važiti isti uvjeti kada je u pitanju kadar, prostor i oprema, te napominje da se vrijednost usluge koja se apotekama dodjeljuje za izdavanje recepata kreće od 0,80 KM do 1,90 KM, zbog čega je u diskusiji na Simpoziju zatražio ujednačavanje ove vrijednosti.

Naglašeno je i da je stanje u farmaceutskoj djelatnosti FBiH veoma teško, posebno kada se gleda s ekonomskog aspekta.

– Najveći problemi koji se javljaju u Tuzlanskom kantonu je povećan broj farmaceuta, koji završavaju fakultet i kojima je veoma teško naći posao.

Također, problemi s kojim se susrećemo ogledaju se i u listi esencijalnih lijekova, jer ona ne odgovara ni pacijentima ni farmaceutima.

Na toj listi se ne nalaze svi potrebni lijekovi. Također, mnogo lijekova ima na listi koji ne odgovaraju pa se vrlo često moraju mijenjati terapije pacijentima – smatra magistar farmacije Amela Gazibegović.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close