-TopSLIDEBiHPolitika

Lijekovi u BiH najskuplji u regionu, moguća su nova poskupljenja…

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Lijekovi u Bosni i Hercegovini najskuplji u regionu, moguća su nova poskupljenja…

Cijene lijekova u Bosni i Hercegovini najviše su u zemljama regije i nema najave da će lijekovi biti jeftiniji.

Zbog visokih cijena lijekova na udaru su najviše džepovi penzionera. Često nisu u prilici ni da kupe neophodne lijekove zbog minimalnih penzija.

Cijenu lijeka na domaćem tržištu diktira nabavna cijena, veledrogerijska marža od 8 posto, maloprodajna marža od 25 posto i 17 posto PDV-a. U zemljama regiona PDV na lijekove je znatno manji. O promjeni stope u BiH nadležni ne razmišljaju. Zbog poremećaja na globalnom tržištu moguće su i više cijene lijekova u našoj zemlji.

A porast cijena mogao bi zavisiti i od najava iz NSRS-a. Uspostava entitetske agencije za lijekove može značiti udar na džep građana.Tako bi veledrogerije koje registruju i stavljaju u promet lijekove trebale saglasnost dvije agencije zbog registracije lijeka u oba entiteta. To bi usložilo registraciju, ali i iziskivalo dvostuko više novca.

DRAGAN STEVANOVIĆ, internista

“Neće ga ukalkulisati u cijenu lijeka smo u jednom entitetu, nego u oba, jer kad bi ga ukalkulisali u cijenu lijeka u jednom entitetu onda bi po principu otvorenih ponuda tendera i td. Ovi iz drugog entiteta bili bi isključivi dobavaljači jer bi tamo lijek bio jeftiniji, tako da u konačnici ispaštali bi građani iz RS-a i FBiH.”

ZAHIDA BINAKAJ, članica Nadzornog tijela Agencije za lijekove BiH

“Za građane u entitetu RS vjerovatno bi došlo do porasta cijena lijekova jer svaki taj uvoznik koji je registrovan za teritoriji BiH mora se registrirati na teritoriji agencije za lijekove BiH,pa bi onda on možda morao ići na registraciju te entietske agencije.”

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close