Lijekovi pojeftinjuju do kraja godine

Lijekovi koji su u BiH bili znatno skuplji nego u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj još nisu pojeftinili, iako je na snagu stupio pravilnik kojim je regulisano da cijene u bh. apotekama ne bi smjele biti više nego u regionu.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tvrde da će efekti implementacije tog pravilnika biti vidljivi u drugoj polovini ove godine.

Njime se definiše da će veleprodajne cijene biti računate na osnovu cijena istih medikamenata u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji ili, pak, Austriji i Italiji, ako neki lijek koji se ovdje prodaje nije prisutan na tržištu u zemljama u regiji.

To znači da će primjenom ovog pravilnika biti “ugašena” dosadašnja praksa da su lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanog udara odnosno stvaranja tromba, te snižavanje holesterola, skuplji u RS, nego u regionu.

“Implementacija Pravilnika o cijenama je u toku. U toku je dostavljanje prijedloga veleprodajnih cijena lijekova bez PDV-a za registrovane lijekove koji imaju režim izdavanja na recept od strane nosioca dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH. Nakon navedene faze slijedi obrada prispjelih podataka od strane naše agencije”, naglasila je Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Nezavisne” su početkom prošle godine u svom istraživanju dokazale da su cijene tableta Byol, Plavix, Nebilet i Crestor “najpaprenije” upravo na našem tržištu, u poređenju s Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom, pa čak i Slovenijom.

Cijene citostatika i anestetika biće niže

Sudeći prema izjavama ljekara, mnogi građani godinama su nezadovoljni preskupim lijekovima.

Rade Dujaković, v.d. predsjednika Slobodne etičke asocijacije “Medicus curat” Banjaluka, koji je i porodični ljekar, kaže da se pacijenti često žale na visoke cijene lijekova.

“Znalo se desiti da neki lijek, koji ne mogu nabaviti ovdje ili im je ovdje skup, nabavljaju u Srbiji. U Zvorniku je lijek znao biti i do tri puta skuplji nego preko Drine, u Malom Zvorniku, u Srbiji”, ističe Dujaković.

Prema njegovim riječima, takva je politika farmaceutskih kuća, jer je naše tržište manje nego srbijansko.

“Pacijenti su zbog toga jako ugroženi”, rekao je Dujaković.

Dijalizni pacijenti, kako su nam ranije ispričali, s nestrpljenjem očekuju najavljeno pojeftinjenje lijekova.

“Neki lijekovi su ovdje duplo skuplji nego u Srbiji. Neke smo nabavljali i u Hrvatskoj, jer su tamo takođe jeftiniji. Ovo pojeftinjenje će nam i te kako dobro doći”, ispričali su u Udruženju dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS.

Inače, kod nekih ljekara postoji bojazan da će, implementacijom pravilnika, pojedini nosioci dozvola za lijekove odustati od bh. tržišta, ali se to, po svemu sudeći, neće dogoditi.

“Nosioci dozvole za stavljanje lijeka u promet nisu najavili stopiranje uvoza lijekova zbog implementacije Pravilnika”, kazala je Grubiša.

Ona nam je ranije ispričala da se ove godine očekuje da pojeftine lijekovi iz bolničkog programa, prvenstveno citostatici i anestetici.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close