Lijanović: Ukinuti županije, u funkciji ostaviti samo Federalni parlament

”Ušteda za Federaciju BiH od dvije milijarde i sedamsto tisuća KM otpuštanjem deset premijera, 95 ministara, 295 zastupnika i 58 izaslanika, s kojima kroz svoje županije trenutno funkcionira, dovela bi do procvata ekonomske situacije FBiH i njenih građana”, izjavio je predsjednik narodne stranke Radom Za boljitak na današnjoj press konferenciji u povodu održane sjednice Predsjedništva stranke u Odžaku.

”Ovakvom racionalizacijom djelovanja institucija u FBiH napravili bi jednakopravnost naroda na razini FBiH, tako da se ugroženost pojedinog naroda ne može koristiti kao generiranje političkih kriza na uštrb funkcioniranja sustava Federacije”, dodao je Ivanković Lijanović.

”Osnovna tema današnje sjednice Predsjedništva Boljitka bilo je donošenje prijedloga o izmjenama i dopunama Ustava FBiH, u cilju iznalaženja recepta za izlaz iz teške ekonomske i političke situacije u kojoj se nalaze građani cijele BiH. Aktuelno usvajanje proračuna institucija FBiH za 2013. godinu, jasan je pokazatelj da jedna trećina, upravo FBiH, otpada na otplatu duga.

Neprestano se zadužujemo kao bi se vršila otplata duga i tako koračamo ka teškom dužničkom ropstvu koje sve građane u BiH dovodi do blokade za dalji razvoj i izlaz iz teške ekonomske i političke situacije koja traje već duže razdoblje”, kazao je Lijanović.

Boljitkovim prijedlogom o izmjeni i dopuni Ustava, trebaju se ukinuti županije i praktično u funkciji ostaviti samo Federalni parlament, čime bi ukinuli i Dom naroda. Parlament bi funkcionirao tako što bi u svom okviru djelovanja imao klubove naroda koji bi praktično bili zamjena za Dom naroda.

”U principu došlo bi do racionalizacije otpuštanja županijskih razina, ministara i njihovih resora, a Federacija, koja trenutno samo na održavanje administracije troši gotovo 70 posto sredstava iz proračuna, zbog čega vrlo malo novca ostaje za razvojne projekte, mogla bi kao takva racionalnije funkcionirati prvenstveno u cilju stvaranja boljeg standarda življenja svih građana”, zaključio je predsjednik Boljitka, Mladen Ivanković Lijanović.

Narodna stranka Radom Za boljitak tijekom jedanaest godina svog postojanja jasno se zalagala za napredak ekonomije i boljitak standarda življenja građana BiH, te je i ovakav prijedlog o izmjeni i dopuni Ustava FBiH proizašao iz činjenice da BiH spada među zemlje u Europi koje najviše novca troše na bespotrebnu i neefikasnu administraciju, koja racionalizacijom koju predlaže Boljitak zasigurno garantira efikasnije i jeftinije djelovanje i poboljšanje standarda življenja za sve građane u cijeloj BiH, stoji u priopćenju Ureda za informiranje NSRzB.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close