Lijanović: Teško je bilo koga uvjeriti da moje uhićenje nije politički motivisano, a ja ću opet dokazati da nisam kriv!

U svemu što sam radio proteklih, ne samo osam, nego svih 25 godina moje karijere nema obilježja krivičnog djela, poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar i dopremijer, te potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB). Ovo je prvi intervju s Lijanovićem, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora, u kome je boravio više od mjesec dana kao glavni osumnjičeni u akciji “Meso”

Razgovarala: Nevena Šarenac; Vijesti.ba

 

Nakon 45 dana odsustva, danas ste ponovo bili na svom radnom mjestu u Vladi FBiH?

 

Danas je jedan od uobičajnih radnih dana u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Nastavljamo raditi sve ono što smo radili u proteklom periodu, zajedno sa saradnicima. Radimo i analizu 45 dana mog odsustva.

 

Zahvaljujem se mojim saradnicima koji su u ovom periodu vrijedno radili kako korisnici naših usluga ne bi imali bilo kakve štete.

 

Pojavile su se nedoumice da li možete obanašati dužnost federalnog ministra i dopremijera. Da pojasnimo, na šta se odnose mjere zabrane koje je izrekao Sud BiH, prilikom Vašeg puštanja na slobodu?

 

Mjere zabrane odnose se na aktivnosti u firmi “Lijanovići doo” i u komunikaciji sa osumnjičenima u ovom predmetu. Isto tako, mjere zabrane odnosi se i na napuštanje zemlje, tako da ja na području Kantona Sarajevo mogu neometano vršiti sve druge funkcije i obavljati poslove.

 

Pojedini mediji objavili su da ste navodno od federalnog premijera Nermina Nikšića zatražili da razriješi dužnosti vd ministra Hanefiju Topuza?

 

Nisam tražio povlačenje tog rješenje. S premijerom ću razgovarati o toj temi. Prema Ustavu i zakonima, moja funkcija ministra nije bila ničim suspendovana, po bilo kojoj osnovi. Tim rješenjem, meni nije zabranjeno obavljanje funkcije ministra ili aktivnosti unutar Ministarstva. To rješenje nema nikakvih prepreka za moje obavljanje funkcije ministra.

 

Brojni analitičari saglasni su u ocjeni da je Vaše uhićenje par dana pred početak izborne kampanje bilo politički motivisano?

 

Ja podržavam institucije u svom radu, kako Suda, tako i Tužilaštva. Smatram da ne bi trebale biti pod bilo kakvim političkim uticajem ili uticajem pojedinaca, jer su one garant vladavine prava, a za uspješnost naše zemlje vladavina prava je jedan od ključnih temelja.

 

Kada gledamo ovu cijelu situaciju da nešto što se istražuje četiri ili pet godina, pokrene se dva dana prije službenog početka izborne kampanje, kada lišite slobode predsjednika izbornog štaba jedne političke partije koja se takmiči na izborima, kada u tih 30 dana odredite pritvor predsjedniku izbornog štaba i zabranite mu komunikaciju sa strankom i njenim predsjednikom, kada to produžite dva dana prije glasanja i kada jedino sa mnom mediji krše izbornu ćutnju, jer objavljuju produženje mog pritvora kao kandidata na izborima, te kada nakon toga Sud poništi takvo rješenje, teško možete nekoga uvjeriti da to nije politički motivisano.

 

Kako je Vaše hapšenje uticalo na stanje u NSRzB i njen izborni rezultat?

 

Evidentno je da je nanijelo nesagledive štete NSRzB na izborima jer je birače ta situacija zbunila u značajnoj mjeri. Isto tako, moja prisutnos kao ministra, dopremijera i predsjednika izbornog štaba NSRzB nedostajala je da građanima i javnosti kažemo šta smo to radili protekle tri godine, kako to moramo nastaviti u narednom periodu. Slikovito, to vam je kako da automobil ide autoputem 200 km/h, a vi u jednom trenu izvučete vozača i pustite to vozilo da nastavi dalje samo.

 

Jako mi je žao što građani u izbornoj kampanji nisu imali prilike čuti ono što sam ja kao dopremijer i ministar radio.

 

Uprkos tome, da li je Boljitak uspio ostvariti određene ciljeve?

 

Činjenica je da je Boljitak napravio određeni rezultat, iako su akteri ovog cijelog procesa planirali da taj rezultat pomnože sa nulom. Očito je da većina građana ovo hapšenje doživjela kao politički motivisano, te da su značajan broj glasova dali NSRzB. Izabran je značajan broj zastupnka u kantonalnim skupštinama.

 

Vjerovatno ćemo biti parlamentarni i na nivou FBiH putem onih delegata koji će biti izabrani u Domu naroda Federalnog parlamenta.

 

Prema Vašem mišljenju, kakav epilog će dobiti proces koji se vodi protiv Vas?

 

Ponavljam, zaista podržavam Sud i Tužilaštvo da rade svoj posao. Nadam se da, zbog vladavine prava i budućnosti naše zemlje, neće dozvoliti uticaj bilo pojedinaca ili politike bilo koje vrste. U svemu što sam radio proteklih, ne samo osam, nego svih 25 godina moje karijere nema obilježja krivičnog djela. Kao što je bio slučaj sa sudskim procesom koji sam prošao zajedno sa braćom Lijanović od 2002. do 2007. godine, vjerujem da će i ovaj proces završiti na isti način. Vrijeme je pred nama i vidjećemo šta će se desiti.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close