BiHPolitika

Lideri u BiH odlučili: Aplikacija za članstvo u EU krajem januara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je u izjavi za TV1 da će naša zemlja krajem januara predati aplikaciju za članstvo u EU, naglasivši da taj rok neće biti prolongiran.

“O tome ne bismo smjeli nagađati. Kazali smo da ćemo do kraja prvog mjeseca predati aplikaciju, što znači da smo vrlo jasno i precizno opredijeljeni evropskom putu, a svi koji u tom lancu učestvuju moraju preuzeti obaveze, bez obzira na to koju ulogu vrše u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou BiH”, ponovio je Čović.

Upravo je i zaključak jučerašnjeg zajedničkog sastanka predsjednika stranaka pozicije na nivou BiH da rok za predaju aplikacije neće biti prolongiran.

“Ponavljam, to znači da će zahtjev za članstvo biti predat do kraja prvog mjeseca, a svi drugi se moraju prilagoditi toj dinamici. Dakle, moraju pojačati dinamiku, jer mi više nemamo taj luksuz da, kako je to do sada bio slučaj, tražimo izgovore ili prolongiranja iz nekih tehničkih razloga”, upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Potcrtao je da evropski put BiH nema alternativu. Stoga, naša država želi sustići Srbiju u tom pogledu, kako bismo do kraja ove ili početkom naredne godine mogli doći do kandidatskog statusa.

“Naš cilj je sustići Srbiju i stoga mi nećemo usporiti tu dinamiku, nego ćemo je ubrzati. Srbija već ima kandidatski status i otvara prva poglavlja, a mi želimo ići u koras sa njom na evropskom putu. Stoga je pred nama zahtjevan proces i poručujem svim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da dinamika na EU putu nema alternativu”, zaključio je Čović, javlja TV1.

( TV1)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close