logo
bios

Lideri EU na samitu u Sibiu usvojili Deklaraciju nade i jedinstva

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, maj 9th, 2019
Obavezali se da “brane jednu Evropu”

Lideri EU 27 na samitu u Sibiu usvojili su Deklaraciju posvećenu  prioritetima EU u narednih pet godina i kojom se članice Unije obavezuju na jedinstvo, solidarnost, zaštitu evropskih vrijednosti i građana i jaču ulogu Evrope u svijetu.

Lideri EU obavezuju se također da u narednom periodu “brane jednu Evropu” i da neće biti mjesta za podjele protivne zajedničkom interesu.

“Obavezujemo se da ćemo ostati ujedinjeni u dobru i zlu. Da ćemo pokazati solidaranost u trenucima potrebe, da ćemo stajati zajedno i  govoriti jednim glasom”, navodi se u Deklaraciji.

Lideri EU 27 obavezali su se i na traženje zajedničkih rješenja kao i zaštitu evropskog načina žživota, demokratije i vladavine prava.

“Nastavit ćemo da slušamo brige i nade svih Evropljana, Uniju približavamo građanima i djelujemo odlučno i ambiciozno”, jedna je od 10 tačaka Deklaracije.

Dokument govori i o podršci principu pravednosti u svim oblastima počev od tržišta rada, ekonomije, socijalnih pitanja, digitalne transformacije.

“Nastavit ćemo da smanjujemo razlike među nama i uvijek ćemo pomagati najranjivijim Evropljanima, stavljajući ljude ispred politike”, navodi se u Deklaraciji.

Čelnici EU su se obavezali i da će za svoje planove i akcije osigurati adekvatna sredstva kako bi se izborili sa izazovima 21. stoljeća  i osigurali  budućnost za generacije Evropljana koje dolaze. Oni će, kako se navodi u tekstu Deklaracije, svojim politikama, ali i saradnjom sa međunarodnim partnerima šštiti svoje građane kao i da će biti odgovoran lider na globalnoj sceni u cilju očuvanja pravnog poretka, ali borbe protiv klimatskih promjena.

“Unija je danas jača nego ššto je bila jučer i mi žželimo da jačamo njenu snagu za sutra. To je obaveza koju smo preuzeli za buduće generacije. To je duh Sibia i nove Unije od 27 članica, spremne da kao cjelina zakorači u budućnost”, navedeno je u zaključku Deklaracije iz Sibia. 

(FENA)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh