Licemjerna EU: BiH zabranjeno izvoziti u Hrvatsku, a od nas traže da Hrvatima otvorimo granice

Bosna i Hercegovina do 1. januara 2016. godine mora osigurati povlastice za uvoz roba iz Hrvatske. Ukoliko to ne ispoštuje, iz Evropske komisije (EK) prijete da će Bosni i Hercegovini uvesti sankcije na izvoz u Evropsku uniju, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sankcije prema BiH bi podrazumijevale uskraćivanje ili smanjivanje povlastica koje naša zemlja trenutno ima prilikom ionako ograničenog izvoza u EU. Te povlastice se prije svega odnose na izvoz krastavaca, voća, paradajza…

EU od bh. vlasti traži da Hrvatska u BiH može uvoziti robe po pojednostavljenoj proceduri, sa nultom ili nižom carinom, kao što je to bio slučaj prije nego je Hrvatska postala članica Evropske unije polovinom prošle godine.

Domaći stručnjaci snažno se opiru zahtjevima EK, napominjući da ukoliko bi BiH pristala na ove zahtjeve, to bi bio snažan udarac za ionako krhku ekonomiju BiH.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH i Ministarstva vanjske trgovine BiH nadaju se da će uspjeti ubijediti EK da odustane od zahtjeva prema BiH, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close