BiHPrivreda

Lažni sukob SDA i HDZ BiH oko Zakona o igrama na sreću

TUŽILAŠTVO BIH ISTRAŽUJE RAD KLADIONICA: Lažni sukob SDA i HDZ BiH oko Zakona o igrama na sreću

 

Piše: Amarildo Gutić

Tužilaštvo i SIPA vode istragu o radu kladionica u BiH i mogućim nezakonitostima u njihovom radu, saznaje Žurnal od izvora bliskog istražnom timu. Znajući ažurnost državnog tužilaštva kada su u pitanju predmeti sa političkim mentorima u pozadini, od rezultata istrage ne treba previše očekivati. Ako i postoji iskrena želja, biće teško dokazati način i obim utaje poreza jer i sada, kada je navodno poboljšan, sistem nadzora kladioničarskog profita sadrži brojne nedostake.

Žurnal od izvora iz Porezne uprave FBiH saznaje za jedan problem o kojem se ne govori : porezna uprava nije kadrovski i tehnološki opremljena za sistem potpunog elektronskog nadzora klađenja!

Naš informatički centar nema tehničke mogučnosti da prati internet klađenja, a uvođenje te vrste klađenja je upravo ono na čemu sada kladionice najviše insistiraju,” kaže za Žurnal izvor iz Porezne uprave.

Kladionice su za internet klađenje već dobile dozvolu federalnog ministarstva finansija.

Kladionice prate tehnologiju. Naravno da smo spremni. To je jasno i Ministarstvu, ali i Poreznoj. Problem je, po meni, u tome što druga strana nije spremna za to. Neshvatljivo je da se bh. građani klade online na stranicama inozemnih kladionica, a koje ne plaćaju nikakve poreze u našoj državi. To je iznošenje novca iz države, a država to, čini se, odobrava,” kaže za Žurnal Aida Delić, direktorica Sportske kladionice “Zmajevi”, sa napomenom da istupa ispred svih 13 registrovanih privatnih kladionica.

Dva izvora Žurnala iz Porezne uprave FBiH su potvrdila da ova institucija nije spremna za nadzor internet klađenja, previdjevši činjenicu da će za ovaj vid nadzora trebati i inspektore sa poznavanjem informacionih tehnologija. S druge strane, kladionice požuruju proces i već su samostalno obavljale testne uplate za internet klađenja.

Nevjerovatno je da ista firma vodi poslove inicijalnog uvezivanja servera i za Poreznu upravu i za kladionice. Kladionice vrše testiranja i rezultate sa tog servera koriste kao argument, “ navodi naš izvor.

Koliko su sportske kladionice sigurne da im poreznici neće “doskočiti” govori i podatak našeg izvora da su prije nekoliko godina nudile Poreznoj upravi da im kupe server za praćenje uplata !? Inače elektronski nadzor uplata u kladionicama počeo je tek 2015 godine, i to klasičnog klađenja od febuara, a za RNG (random number generator) klađenja u koja spadaju primjera radi elektronske utrke pasa i slično, od decembra.

Šta će kontrolisati inspektori ?

Koliko je tačno novca kladionicama uplaćeno, a koliko je dobiti prijavljeno prethodnih godina može se samo nagađati. Desetine miliona neplaćenog poreskog duga iz prethodnih godina teško će biti naplaćeno. Kladionice ne posjeduju imovinu jer prostore iznajmljuju, a dug je moguće naplatiti samo od pravnog lica, ne i od vlasnika. Naši izvori iz Porezne uprave FBiH kažu da se sumnja da je u tom periodu plačeno samo 1 % obaveza !?

Nekoliko je tu bitnih detalja”, objašnjava naš izvor upućen u sistem nadzora poslovanja kladionica. “Serveri kladionica su bili izmješteni jer nije bilo propisano da moraju biti u sjedištu firme, neki serveri su bili izvan BiH, čak primjera radi u Norveškoj. Postojali su dupli serveri, jedan sa pravim uplatama, drugi za ono što se prikazivalo poreznoj upravi. Dobar način da se kontroliše sistem uplata bio bi da jedan inspektor bude kraj servera, a drugi da izvrši uplate u kladionici te tako provjere da li su sve uplate prikazane. No, inspektorima nije dozvoljeno klađenje, a kako im troškovi uplata nisu priznati, bili su onemogućeni u takvoj kontroli. “

Ovo je još jedno od pitanja koja se povlače u posljednje vrijeme. Serveri su smješteni unutar sjedišta poduzeća i dostupni su na zahtjev Porezne uprave, odnosno i izravno povezani sa serverima Porezne uprave FBiH,” tvrdi Aida Delić iz SK Zmajevi.

Trenutnim zakonskim odredbama kladionice su plaćale 5% naknade za klasično klađenje te 300 KM mjesečno paušala po uplatnom mjesto za RNG klađenje.

Ukupna uplata u kladionicama za prva četiri mjeseca ove godine bila je 400 miliona KM”, saznaje Žurnal od izvora Porezne uprave FBiH. “Od te sume 118 miliona se odnosi na uplate RNG klađenja. Za dobitke je isplaćeno 350 miliona, a na sve je plaćeno samo 2,75 miliona KM paušalnih obaveza. Kako u slučaju dobitka do 100 KM nije plaćan porez, kladionice su veće dobitke “razbijale” na manje iznose i time je direktno oštećen budžet.”

Izmjenama Zakona o igrama na sreću, SDA traži da kladionice porez uplaćuju prema mjestu uplate, vodeći se prostom računicom da je najviše igrača i uplata na teritoriji gdje vlada ova stranka. S druge strane, HDZ BiH želi naplatu poreza prema sjedištu kladionice, a to su uglavnom područja gdje su oni na vlasti. Izmjenama zakona naplaćivao bi se porez od 10 % već kod same uplate te još toliko od dobitka bez obzira na njegovu visinu. Kladionice kažu da bi zbog toga 5 hiljada radnika moglo ostati bez posla.

Kladionice su u proteklih godinu dana u proračun FBiH uplatile preko 75 milijuna konvertibilnih maraka. Što je s tim novcem? Znamo li gdje je otišao i na koga je raspodijeljen? Ovaj novac se odnosi samo na nas, privatna poduzeća. Igrači će napustiti naše kladionice zbog nametanja poreza uplata-isplata, a to znači manje uplata, odnosno manje prihoda. Manji prihod znači neisplativost otvaranja novih uplatnih mjesta i zatvaranje postojećih koja ne mogu opravdati svoje troškove, dakle otpuštanje radnika, “ stav je vlasnika kladionica.

Prava je istina da HDZ previše ne uzbuđuje što će porez na dobitke unekoliko biti povećan jer će ga ionako platiti oni koji novac troše u kladionicama niti SDA interesuje realno mala budžetska dobit u odnosu na količinu novca koja kola kladionicama.

Za to vrijeme ovi koalicijski partneri nastavljaju dokazivati da su majstori političke opsjene u predizborno vrijeme. SDA je otpor izmjenama federalnog Zakona o igrama na sreću protumačila namjerom HDZ-a da politički zaštiti svoje finansijske mentore iz kladioničarskog lobija, dok HDZ i vlasnici kladionica spočitavaju da SDA tako štiti interese Lutrije BiH i njihovog poslovnog partnera u igri na poker aparatima, austrijsku firmu Novomatik. Pri tome svjesno prešućuju nekoliko činjenica.

HDZ-ov kadar vodi ministarstvo finansija, u čijoj je nadležnosti i rad Poreske uprave, kojom upravlja SDA. Ova stranka imenuje i direktora Lutrije BiH, a na čelu UO Lutrije je Miroslav Čorić, odani kadar HDZ-a i kum Dragana Čovića. Godinama su i jedni i drugi šutili na (ne)rad i ministarstva finansija i Porezne uprave kada je u pitanju kontrole rada sportskih kladionica, utaje dobitka i neplaćanja poreza, kao i na poslovne poteze Lutrije BiH. U predizborno vrijeme, svima im je eto baš to najvažnije.

Da će ova tema bit sporna samo do izbora kazuje naredni primjer. Tri mjeseca je proteklo od zvanične objave odluke Općinskog vijeća Ilidža da se u ulicama Rustempašina, Mala aleja, Mustafe Pintola, Željeznička, Emira Bogunića Čarlija i na Terminalu zabranjuje rad sportskih kladionica. Inicijativa vijećnika SDA usvojena je krajem aprila, u jeku žestoke rasprave u federalnom parlamentu o Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Reporteri Žurnala prošetali su nedavno ovim ulicama i uvjerili se da kladionice i dalje neometano rade…

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close