Lavrov “velikosrpski” glasonoša: Revidiranje “Daytona” je opasno!

Odavno je političkoj javnosti, kako u BiH – isto tako u EU svjesna činjenice da ruska politika nije na strani države BiH. Brojni su primjeri, a najnoviji je “pametovanje” šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da visoki predstavnik EU “ima diktatorska ovlaštenja, koja je odavno trebalo ukinuti”. 
– Revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma je opasno, jer Bosna i Hercegovina (BiH) postoji kao jedinstvena država upravo zahvaljujući njemu – rekao je Lavrov u intervjuu TV kanalu Centar.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da je u BiH “veoma složena konstrukcija” s tri državotvorna naroda – Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, i dva entiteta.

-Ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju svoj entitet, imaju zajednički, ali pritom su dva državotvorna naroda uz treći, Srbe. Ta konstrukcija je umnogome odražavala historiju, ali i želju Evropljana da ne ostavlja muslimane, Bošnjake, same – kazao je Lavrov, a prenosi Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je podsjetio da Dejtonski sporazum osigurava pravo veta svakom od tri naroda u političkom sistemu BiH.

– Ukoliko se on sad razbija, pojavljuje se iskušenje da se BiH pretvori u unitarnu državu. Takve tendencije uočavaju se, između ostalog, u poziciji EU. Oni nisu zadovoljni što Srbi imaju glas koji mora da se uvaži pri donošenju važnih odluka, uključujući pitanje stupanja u međunarodne strukture, na primjer u NATO, i ne žele da zadiru u prava muslimana, smatrajući da oni treba da budu glavni narod, koji ovaploćuje bosansku državu. To neće uspjeti – rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naveo da se Predsedništvo BiH sastoji od predstavnika tri naroda, koji komuniciraju “ali politički se pojavljuje mnogo problema”.

– Štetnu ulogu igra visoki predstavnik EU s diktatorskim ovlaštenjima, koje je bilo potrebno odavno ukinuti. Ako je već EU podržala BiH pri izboru prije nekoliko godina za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, onda je smješno tamo zadržavati faktički protektorat – kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija je za oduzimanje tih ovlaštenja i da se stanovnici BiH sami dogovaraju, prije svega o onome za šta je potrebno tražiti zajednički imenitelj.

-Da ih ne guraju u strukture koje su neprihvatljive za jednan od tri državotvorna naroda, ne nameću partnerstva koja ne zadovoljavaju sve – kazao je Lavrov, prenosi B92.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close