Lasić: Ministarstvo vanjske trgovine radi u korist naše štete

Iznoseći podatke o vanjskoj robnoj trgovini BiH u prvih osam mjeseci ove godine, dopredsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je na konferenciji za novinare kako je u spomenutom razdoblju bh. izvoz povećan za 0,5 posto u odnosu na proteklu godinu te da je uvoz povećan za 5,7 posto, što je automatski rezultiralo i povećanjem deficita za 12,4 posto.

Lasić je kazao da je zaposlenost na razini BiH povećana za 2,3 posto, te da je nezaposlenost smanjena za 0,8 posto. Bruto plaće su veće za 0,3 posto, a neto plaće za 0,7 posto.

Govoreći o robnoj trgovini BiH i Republike Hrvatske  (RH) prije i nakon ulaska RH u EU, Lasić je kazao kako je do ulaska RH u EU međusobna trgovina bila regulirana CEFTA sporazumom te da se nakon ulaska Hrvatske u EU radi po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Da bismo radili po tom sporazumu moramo imati izgrađenu čitavu infrastrukturu kvalitete, što BiH dobrim dijelom nije napravila”, kazao je Lasić, ističući kako je BiH odbila prelazni ugovor o trgovini koji su joj ponudile RH i Evropa.

On je naveo kako je od 1. januara do 30. juna 2013. godine BiH izvezla u Hrvatsku 653 miliona KM roba, a u istom periodu 2014. godine 470 miliona KM, to jest izvezla je manje 183 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom manja je za 22 posto, dok je deficit povećan za 36, 7 posto.

“To je direktna posljedica odbijanja prelaznog ugovora o trgovini. Mi smo mogli prihvatiti taj ugovor ili dogovoriti neki drugi model. Neprihvatanjem tog sporazuma tih 183 miliona roba koje su bile namijenjene hrvatskom tržištu ostale su u BiH. Pitam se da li naše Ministarstvo vanjske trgovine i Vijeće ministara radi u interesu našeg gospodarstva ili u interesu uvoza. Ovako kako radi, ne znam koliko je dobro da imamo ikako takvo ministarstvo, jer ono radi u korist naše štete”,kazao je Lasić dodavši da je to jedna potpuno nedorasla politika.

“Uvoz se u masi povećao za 5,2 posto u odnosu na isti period lani pa pitam političare kako se mogao dogoditi takav propust. Da se ovakav propust dogodi negdje u nekoj “pametnoj” zemlji, sam bi čovjek čekao pred zatvorom, ne bi davao ostavku jer ko se bavi iole vanjskom trgovinom mora znati kakve su posljedice prihvatanja, odnosno neprihvatanja određenih sporazuma”, istakao je Lasić.

On se osvrnuo i na izbore u Privrednoj komori FBiH i kazao kako se oni trebaju provesti do kraja sljedećeg mjeseca te da je izborni proces u komorskom sistemu u FBiH definiran Zakonom o komorama u FBiH i Statutom Komore FBiH.

Istakao je da su na zadnjoj Skupštini federalne Komore izabrana tijela za izbor i imenovanja (komisija) i provođenje izbora. Po zakonu, kako je kazao, zastupnike u Skupštinu Privredne komore biraju  skupštine kantonalnih komora, a komisija za izbor i imenovanje utvrđuje ispravnost izbora i postavlja listu od izabranih zastupnika iz kantona. Članove Upravnog i Nadzornog odbora i predsjednika i potpredsjednika bira Skupština Komore.

“Komisija za izbor i imenovanja podlegla je mešetarima i hoće sama delegirati zastupnike umjesto kantona i praktički omogućiti mešetarima da dirigiraju izborima i privatno vode Komoru, a komisija bi bila onaj ko krši zakon. Pošto je čitav izborni proces krenuo nezakonito, najbolji način za vraćanje u zakonit rad dat će zajednički sastanak predsjednika skupština i predsjednika kantonalnih komora, predsjednika i potpredsjednika Upravnog odbora Privredne komore FBiH, komisije za izbor i imenovanja i predsjednika i potpredsjednika Komore FBiH, koji će biti održan 30. septembra u Zenici“, istakao je Lasić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close