Lani u ZDK 1.888 oboljelo od raka!

U Izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je prezentiran zastupnicima u Skupštini ZDK, navedeno je da su ustanove registrirale 1.888 novooboljelih od raznih vrsta karcinoma samo u 2012. godini!

Bez evidencije

To znači da je više od 0,5 posto stanovništva ovog kantona oboljelo od neke vrste raka. Ako se zna da većina oboljenja ne bude otkrivena u ranoj fazi te da je precizan broj umrlih od karcinoma nepoznat, jer se ne vode takve evidencije, podatak je to koji bi trebao zabrinuti cjelokupnu javnost i sve institucije. Ovako, završilo se na godišnjem izvještaju nadležnog ministarstva.

Kako ističe ministrica zdravstva Senka Balorda (SDP), broj slučajeva akutnih i hroničnih oboljenja dišnih organa također je u porastu te je sigurno da se ovo stanje može povezati s rastom aerozagađenja u centrima teške industrije.

– Što se tiče malignih oboljenja, najviše je bolesti bronhija i pluća, zatim i karcinoma sistema za varenje, debelog crijeva i dojke. Po gradovima, najviše oboljelih je u centrima industrije, Zenici, Kaknju, Maglaju i Zavidovićima, što je dokaz da je zagađenje jedan od bitnih rizikofaktora za oboljenja – smatra Balorda.

Prema mišljenju Haruna Drljevića, predsjednika Federalne ljekarske komore, problem nemogućnosti direktnog povezivanja utjecaja zagađenja sredine s oboljenjima je krivica “javnih zdravstvenih službi”.

– Zavod za javno zdravstvo ovdje se pojavljuje isključivo kao statistička institucija, a ne servis građanima, koji ih treba upozoriti na negativno djelovanje određenih polutanata na zdravlje – ističe Drljević.

Uvjeti života

U Izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva navedeni su parametri zagađenja u gradskim sredinama. No, kako u ZDK nema akreditiranih laboratorija, koji analiziraju pokazatelje zagađenja, ti podaci nisu naučno mjerljivi. Ipak, građanima ne trebaju akreditirani laboratoriji ni naučni dokazi da znaju šta je uzrok oboljenja.

– Jednim od istraživanja koje sam radila zajedno s drugim kolegama pokazalo se da je uticaj zagađenja iz industrijskih pogona veći na zdravlje ljudi u okruženju nego na radnike u tim fabrikama, jer su uslovi rada bolji od uslova života u takvoj sredini – navodi Balorda.

Nažalost, jedina smo država u Evropi koja nema kontinuirani program prevencije karcinoma, prije svega karcinoma dojke, iako je dokazano da je izlječiv u ogromnom procentu ako bude otkriven na vrijeme, redovnim pregledom. Uz sve to, dok u Evropskoj uniji 362 ljekara liječe 100.000 stanovnika, u ZDK je broj doktora dvostruko manji.

Previše sumpora i prašine

Prema dostupnim mjerenjima s Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” u Zenici, maksimalne dozvoljene koncentracije sumpordioksida u prvoj polovini ove godine prekoračene su na tri mjerna mjesta u Zenici 67, 74 i 54 dana. Prema našem zakonu, znatno liberalnijem od evropskih, dozvoljeno je prekoračenje od tri dana u godini!

Prekoračenje koncentracije lebdećih čestica prašine prekoračeno je u šest mjeseci devet i sedamnaest dana, iako nije dozvoljen prelazak granice bilo kada tokom cijele godine.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close