Lajčak: BiH je u kategoriji da se o njoj u Briselu ne razgovara

Zamenik premijera i šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas, pre sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, da će današnja odluka o BiH biti poruka političkim čelnicima te zemlje „da na takav način ne možemo da idemo dalje“.

„Nažalost, situacija je takva da niko ne priča o BiH. Pričamo o Albaniji, Srbiji, Kosovu, tradicionalno Makedoniji. BiH je u kategoriji da se o njoj ne priča. U istoj kategoriji je bila i moja zemlja 1997. godine. Kada je bilo prvo proširenje EU i NATO, naši susedi su bili pozvani, a o nama niko nije pričao, a danas smo jedna od najuspešnijih zemalja, novijih članica. To je i moja poruka BiH: sve može da se nadoknadi, da se uradi, ali treba da se uozbiljimo. BiH ima potencijal, ima izuzetne ljude i zaslužuje bolju perspektivu. Odgovornost je na političkim liderima i ova odluka koju treba da donesemo danas bi trebalo da služi kao poruka, da na takav način ne možemo da idemo dalje“, kazao je Lajčak danas u Briselu.

O mogućnosti da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posreduje u razgovorima političkih čelnika BiH, lajčak smatra da je takav potez ne bi imao smisla ako ne postoji volja domaćih političara.

„Možemo da imamo desetak međunarodnih izaslanika, ali nam treba spremnost kod kuće“, kazao je.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close