Lagumdžija traži ostavku Radončića

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, podržao je zahtjev premijera FBiH, ali i SDA da ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnese ostavku jer „nije radio svoj posao“ kako bi zaštitio uništavanje institucija vlasti tokom protesta građana u FBiH.

Lagumdžija je objasnio i razloge koaliranja SDP-a sa Radončićevim Savezom za bolju budućnost BiH.

„Kada je SDA 2012. godine odlučila raskinuti koaliciju sa SDP-om, počeli smo saradnju sa SBB-om. Iz nužde smo tad napravili grešku, ali smo mu dali šansu da pokaže kako nije greška“, rekao je Lagumdžija novinarima.

Lider SDP-a  upitao je kako Radončić kao ministar sigurnosti BiH nije nadležan formirati krizni štab kada demonstranti pale zgradu Predsjedništva BiH, a formirao ga je kada su izbijali šumski požari i kada su lani bili organizovani protesti zbog jedinstvenog matičnog broja kada je blokirana zgrada insiucija BiH.

„Kad su bili JMBG protesti sumnjalo se da SDP stoji iza njih i tada je Radončić uspostavio koordinaciju policijskih tijela da bi otkrio organizatora.Sada mu ne treba koordinacija jer, onaj ko je trebao napraviti tu koordinaciju, očigledno zna ko stoji iza ovih prosteta“, ustvrdio je Lagumdžija poručivši da su vanredni opšti izbori jedini izlaz iz trenutne situacije.

„Ovo nije kriza Bošnjaka, Srba ili Hrvata, ovo je kriza institucija u BiH“, dodao je Lagumdžija.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close