Lagumdžija: To su dinosaurusi ovog političkog vremena i predizborni manipulanti bez ikakve vizije

Nacionalistička retorika u Bosni i Hercegovini davna je prošlost – poručio je danas ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Reagirajući na izjave Dragana Čovića o stvarnju trećeg entiteta kao uslova za kanidatski status BiH za EU odnosno Milirada Dodika o razdruživanju entiteta Lagumdžija je ponovio da daljih podjela BiH sigurno neće biti.

“Moraju biti sigurni da u BiH postoje snage koje nikada neće prihvatiti ni razgovore, a kamoli podjelu Bosne i Hercegovine. Mislim da bi dobro bilo da nam lider HDZ-a odgovori – jel’ ovo što on govori samo nastavak njegovih dogovora iz Širokog Brijega ili Mostara sa svojim sarajevskim partnerima… Neka nam kaže da li je to nastavak dogovora o podjeli Mostara koji je sa nekim dogovorio, pa neće da ovaj drugi to negira jer znaju obojica dobro šta su dogovorili

Plan federalizacije Bosne i Hercegovine i formiranje trećeg entiteta, pod krinkom rješavanja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, već je ustaljena predizborna politika predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, tvrdi Lagumdžija. Tu politiku, Čović već neko vrijeme, na sve načine, pokušava, bar prividno, nametnuti i EU. Ovaj put kroz sastanak u Berlinu.

Sličnu politiku vodi i predsjednik manjeg bh entiteta. Ponovio je Milorad Dodik da nije za centralizaciju i jačanje BiH, nego za mirni razlaz.

Budućnost, bez budućnosti. Politika je to koja više u Bosni i Hercegovini ne može proći, poručio je Lagumdžija.

“To više govori o toj dvojici dinosaurusa ovog političkog vremena, jer ako nisu shvatili šta se dešava u BiH, to bih mogao na određeni način da prihvatim, jer očigledno još uvijek ne razumiju da je vrijeme nacionalističke retorike u zemlji prošlo, ali čudi me da im neko nije savjetovao šta se dešava u svijetu, odnosno u EU i međunarodnoj zajednici u cjelini. Jasno je da je berlinski skup i ono što je pred nama dalo zaista jednu jasnu poruku i brutalan udarac svim snagama dezintegracije u čitavom regionu pa tako i u Bosni i Hercegovini.“

Lagumdžijinu tezu dopunjuje i poruka njemačke kancelarke Angele Merkel koja je jasno poručila da će BiH, u svom sadašnjem obliku, a uz pomoć Njemačke,  do 2018. podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

„Bez obzira na sve, ovo će ostati jedna čista predizborna manipulacija i to su, slobodno mogu reći, ljudi koji nemaju osjećaj za realnost, nemaju nikakvu viziju budućnosti BiH u okolnostima u kojima cijeli svijet jasne poruke šalje.

Vrijeme  podjela u Bosni i Hercegovini davna je prošlost, baš kao i nacionalna retorika kojom se pojedini lideri u BiH još uvijek služe. Poručila im je to učesnicima berlinskog sastanka Angela Merkel.“

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close