Lagumdžija: Dobili smo vremena do 6. juna i spriječili da BiH ode u “provaliju”

Deklaracija Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) neće u narednih pet dana biti objavljivana na web stranici Financial Action Task Force (FATF), čime je Bosna i Hercegovina spriječila da se nađe “u provaliji”, rekao je Anadoliju Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

(AA)

On je istakao da je danas trebala biti pokrenuta procedura objave deklaracije MONEYVAL-a na globalnom, a potom i regionalnom nivou putem FATF-a, ali da je brzom intervencijom, na sreću, spriječena katastrofa za BiH.

“U narednih pet dana nalazimo se u takozvanom stand by statusu. Nakon što smo u proteklih 48 sati od svih ključnih aktera dobili uvjeravanje da će na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u petak, 6. juna, biti usvojen prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koji je njegova nadopuna obavijestili smo čelnike MONEYVAL-a i Vijeća Evrope. Kao ministar vanjskih poslova da sam im uvjeravanja da će do tada to biti riješeno, a isto je učinio i ambasador BiH u Strasbourgu”, naveo je Lagumdžija.

On je istakao kako se u skladu s tim u narednih pet dana neće primjenjivati dodatni mehanizmi kontrola finansijskih transakcija u i iz BiH.

Zamjenik predsajedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH naglasio je da je spremljen dopis prema  MONEYVAL-u koji će odmah biti upućen nakon usvajanja zakonskih akata u parlamentarnoj proceduri.

“Nakon toga predstoji nam pokretanje procedure kako bi se deklaracija MONEYVAL-a povuka, odnosno kako bi se sve vratilo na pređašnje stanje”, naglasio je Lagumdžija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close