-TopSLIDEKolumne

Ladislav Babić: Festival neodgovornih

Festival neodgovornih

        Izuzetne situacije prokazuju i izuzetne ljude, na obje strane spektra ljudske inteligencije. One ištu odlučne i pametne ljude, a oni s lijeve strane IQ krivulje obično dolaze pameti na najteže, prilično često i tragične načine. Izuzetna situacija koja danas poput školjke obavija cijeli ljudski rod je pandemija koronavirusa, pa vjerovali vi u njegovo postojanje, u njegovo umjetno ili prirodno porijeklo, dobro bi bilo svakodnevno prikazivati u medijima ne samo mrtvačke sanduke, već i tjelesa umrlih od djelovanja submikroskopskih čestica na granici živog i neživog, u što bi vjerojatno i zadnja budaletina povjerovala. Doduše, ne valja podcjenjivati ljudsku glupost.

        Posvuda u Evropi i širom svijeta održavaju se protesti u ime navodne ljudske slobode, a u svrhu izbjegavanja epidemioloških mjera, s učesnicima koji ne shvaćaju ni što je virus, ni što je pandemija, ni njenu opasnost po ljudski rod, a ponajmanje pojam ljudske slobode. Tako će se 05.09. i u Zagrebu održati protestni skup “Festival slobode“, na kojem će protiv Stožera govoriti teoretičari zavjera i protivnici maski, kako piše portal indeks.hr. Da se razumijemo, radi se o Stožeru osnovanom od prošle HDZ-ovske vlade, kojemu je namjena borba protiv pandemije na hrvatskom tlu, daklem – ovdašnje epidemije koronavirusa. Mogao bi se ovaj skup nazvati “Festival neodgovornih”, tipova koji ne razumiju ni što je pandemija, ni što je sloboda. Pandemija je apsolutna ugroza ljudskog roda, a sloboda je relativna kategorija, čiju relativnost diktiraju upravo pojave poput pandemije. Veća grožnja čovječanstvu od virusa su njegovi svijesni prenositelji (ili, uslijed neobrazovanosti ili manjka pameti neodgovorne osobe), poput učesnika protesta protiv epidemioloških mjera. Kad za rata učestaju masovna bombardiranja, svi oni spašavaju svoje živote bijegom u skloništa. Sad isto takvi misle da su jači od virusa jer im je nevidljiv, pa se špinče i ugrožavaju svoje i tuđe živote. Postoje vremena kad slobodu pojedinca treba suspendirati u ime zaštite cjeline – društva, odnosno ljudskog roda. To nije ugrožavanje slobode, jer ona nije apsolutna, a to što premnogi ne uviđaju kada se ona suspendira iz jasnih i prihvatljivih razloga, kad pak iz razloga totalitarističkih tendencija vladajućih, problem je njihove pameti (jasno, bistrija vlast može iskoristiti priliku za interferenciju situacije i svojih pobuda).

        Protiv Stožera treba protestirati jer je on postao političko tijelo, i treba tražiti njegovu smjenu te brzo, parlamentarno uobličavanje vanstranačkog štaba koji neće robovati politici i njenim zahtjevima, već isključivo znanstvenim činjenicama i njima potvrđenim mjerama protiv pandemije. Ljudsko je pravo na slobodno izražavanje mišljena i na građansku neposlušnost, ali i za potonje postoje granice. Naime, moguće ćemo prisustvovati paradoksu. Ljudi koji izražavaju građansku neposlušnost mjerama vlada, obično protestiraju ignorirajući ih. Bit će instruktivno gledati dali će se protest održati pod maskama i uz primjenu ostalih epidemioloških mjera (razmak, bez tjelesnih kontakata, itd…), u kojem slučaju će učesnici dezavuirati same sebe i svoje zahtjeve, ili pak svijesnim odricanjem od njih, i tako ugroziti ne samo vlastito, već i zdravlje mimoidućih, svijesnijih građana. Spominjanje Golog otoka, koji neki viđeniji, najavljeni učesnici protesta ironično i cinički spominju:

„Otvorite Goli otok za nas koji se ne želimo cijepiti pa nas lisicama privedite, zatvorite, zaključajte, čekajte da zaspemo ili nas uspavajte pa nas na silu cijepite. Nema šanse”,

moglo bi biti obrazovno korisno (da masa koja će sudjelovati na protestima ima otvorene mozgove za prijem činjenica) u smislu šireg shvaćanja povijesti. U Dubrovniku je pred par stoljeća ustanovljena – prva na svijetu – karantena, takozvani lazaret. Kao što bi zatvaranje mogućih prijenosnika zaraze (a to su potencijalno svi učesnici protesta i njihovi istomišljenici) – kakvo se provokativno ironijski spominje – na Goli otok bila karantena protiv koronavirusa, tako je isti otok nekad igrao ulogu „karantene“ protiv informbiroovaca, tako su iz razloga „karantene“ Amerikanci tijekom 2.svjetskog rata zatvorili svoju japansku populaciju u logore. Sasvim je druga stvar kako se tamo s njima postupalo – bitno je shvatiti zašto ih se (neću ovdje o opravdanosti ili neopravdanosti) zatvaralo, a drugo je samo patologija vladajućih.

        Protivnici nošenja maski samo će inicirati ubrzanu obavezu njihova nošenja posvuda, uz kaznene sankcije, a ne nošenje iz svijesnosti situacije i ljudske savjesti, te brige za sebe, svoje najbliže i druge osobe. Jedna od pogreški (ima ih sva sila) vladajućih i Stožera je, što svakodnevno na televiziji i u medijima ne prikazuju pluća i ine organe (rendgenske slike!) preminulih od virusa, nego samo pričaju kako to strašno izgleda. Doduše, desetljeća su prošla negoli su slične slike doprle na kutije cigareta, pa možda u istom roku dođu i na TV ekrane, kad ne bude više nikoga da to gleda. Jednom rječju: budaletine vladaju, budaletine vode stožer, budaletine i protestiraju protiv epidemioloških mjera.

        Tko bi samo rekao da ih toliko ima. Doduše, prošli ratovi su dokazali da ih je i mnogo više!

Ladislav Babić

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close