Kolumne

Ladislav Babić: Blesonci izabrali

Blesonciizabrali

        U Blesoniji, protektoratuPakla pod upravom samog Vraga, dobivši ime po svojim većinskim žiteljima,dešavali su se po prvi puta tradicionalni – kako su ih stanovnici zvali –predsjednički izbori. U drugi krug plasirali su se – nakon interesantniheliminacija u kojima su (tek informacije radi da navedemo) učestvovala gospoda Quisling,Pavelić, Peten, Tiso, Bandera i Nedić – predstavnik desnice, gospodin Hitler, iuvjereni ljevičar, drug Mussolini. Izlaznost u prvom krugu bijaše tek neštoviša od pedeset posto, s obzirom da je polovica građana bila zauzeta traženjemprikladnih terena za vatroski, skijašku disciplinu izuzetno popularnu u tomdijelu Pakla. Vrhunski novinari, predvođeni Šagoljem, predsjednikom „Društvapaklenih novinara“, cijenjenom žurnalisticom Štulom, i gošćom iz inozemstva Pfreundlich– kojoj je životni san bila vikendica u ovim predjelima, te je došla ispitatiteren usput izvještavajući za svoju agenciju, živo su za PTV (Paklenu televiziju)pratili duel između desnog i lijevog kandidata.

        Na sam dan izbora,održanih po nesnosnoj vrućini prema kojoj oni uzrokovani australijskim požarimaizgledaju poput debele hladovine, vršilo se anketiranje glasača što očekuju odrezultata, kako već rekoh – prvih tradicionalnih izbora njihove domovine. „Jesteli već obavili svoju građansku dužnost?“ – uobičajeno su započinjali razgovor svidno oduševljenim biračima. „Što očekujete od ovih tradicionalnih izbora?“.Odgovori bijahu uglavnom standardno isti; očekuju jako mnogo – da im se uvedeklimatizacija, da se smanji PDV na osvježavajuće napitke i da se konačno poradina problemu topljenja sladoleda, koji se već stoljećima rješava. „Pozivamo(o)sve građane Pakla da obave svoju demokratsku paklenu dužnost, jer ako ne izađuna izbore nemaju pravo prigovorati njegovim rezultatima, niti stanju države unarednih pet godina“, prenosili su novinari kao vlastiti, stavove većineBlesonaca. Jedino je predsjednik SPD-a, Stranke Paklene Demokracije koja sezauzima za konfederaciju sa susjednim Rajem, pozvao građane da izvrše svojegrađansko pravo i glasaju kako im ruka bliža srcu govori.

        Desnica je odmah reagiralasmatrajući da je Peradić vrlo lukavo izigrao izbornu šutnju, tražeći da se ljevicaadekvatno kazni oduzimanjem prava njenom kandidatu – gospodinu Mussoliniju – nadaljnje sudjelovanje, proglašavanjem gospodina Hitlera neupitnim pobjednikom,te zabranom djelovanja SPD-a, do daljnjega. Paklena Izborna Komisija (PIK),sastojeća od Vraga u nekoliko inkarnacija, nakon kratkog vijećanja odbila je prijedlog,uz obrazloženje da minorni prekršaj stranačkog čelnika Peradića ionako nećeutjecati na rezultate sasvim demokratski prejudiciranog pobjednika. Izbori suprotekli u okviru očekivanja, poslala je svojoj agenciji teleks gospođa Pfreundlich.Nakon što su građani obavili svoju paklenu građansku dužnost, rezultat jeupravo onakav kakav je bio namješten prije ovih tradicionalnih, prvih upovijesti Pakla, izbora. Nemiri manjeg intenziteta, koje je organizirala ASP(Ateistička Stranka Pakla), srezani su takoreći u korjenu, jer je sasvimizvjesno dokazano kako su upravo njeni članovi bojkotirali izbore, namjestovršenjem građanske dužnosti davši se u potragu za vatroskijaškim terenima. Ajasno je, odbijane su sve njihove žalbe na presudu pred Visokim paklenim sudomkojim je uobičajeno predsjedao sam Vrag u spodobi Đavla. Svi mediji sunaglašavali njegovu argumentaciju, da oni koji nisu izvršili svoju građanskudužnost nemaju pravo na prigovore. „Imali ste priliku demokratski birati izmeđukandidata ljevice i desnice, pa sad morate poštivati izbor građana koji su savjesnoizvršili građansku dužnost“. „Uvjeren sam“ – dovršio je svoje izlaganjepredsjednik suda – „da će gospodin Hitler biti časni izvršitelj volje većinegrađana Blesonije“. Posljednji pokušaji advokata ljevice da ospore presudu, navođenjemkako u Ustavu ni riječi nema o dužnosti izlaska na izbore, te se slijedom togasmatra da to ostaje na demokratskoj, slobodnoj volji građana – daklem, jenaprosto njihovo pravo a ne dužnost – bravurozno je srezan od predsjednika sudanavođenjem da su, doduše, oni zaista u pravu, ali samo stoga što Blesonija nine posjeduje svoj ustav. Zalud je i gospodin Peradić nastojao uzeti u obranusvoje koaliacijske partnere, iznoseći skandaloznu po Blesonce tezu da demokracijapodrazumijeva pravo slobodnog izbora, a ne „slobodne dužnosti“, jer jeposlijednje naprosto contradictio inadiecto, povukavši se u šutnju kadje primijetio kako ga predsjednik suda fiksira značajnim prijetećim pogledom. Cijeločelništvo ASP-a je na pet godina (do idućeg izbornog ciklusa) protjerano u Raj,gdje ih je svečano dočekao jedan od vođa nesvrstane politike koja jeinzistirala na srednjem putu između Pakla i Raja, tražeći njihovo promptnoukidanje. Poslijednje vijesti govore kako je čelništvo stranke uspjelo uvjeritinesvrstane da ne inzistiraju na svojoj politici ukidanja, jer se u Raju zaistarajski živi pa to ne bi imalo nikakvog smisla. Oni sami, nakon izdržane kazne,ni nemaju namjere vratiti se u Blesoniju.

        Eto, tako su završili prvi tradicionalni izbori u Blesoniji, protektoratu Pakla. Tradicionalno desno naklonjeni Blesonci demokratski su izabrali svojeg predsjednika za idućih pet godina, na što im se on u slavljeničkom govoru od srca zahvalio, obećavši da će se zdušno zalagati za načela gospodina protektora – Vraga – koja je on s njegovom privolom zastupao kao svoj izborni program. Odmah slijedeći dan, rekao je, kreću prvi konvoji ka koncentracionim logorima kako bi Blesonija bila očišćena i pripala samo rasnim Blesoncima, što oni nesumnjivo i zaslužuju. Protektor, u svojstvu predsjednika PIK-a, izbore je proglasio valjanima, naglasivši da su oni primjer svijetlih demokratskih načela za cijeli svijet, čestitao pobjedniku, gospodinu Hitleru i izrazio zadovoljstvo što gospodin Mussolini nije uspio u svom naumu ljevičarske destabilizacije Blesonije. Daljnja zbivanja pratite na kanalima HTV-a, za koje gospođa Pfreundlich šalje svoje izvještaje, još ne našavši prikladni teren za svoju vikendicu u Paklu, točnije – Blesoniji, njegovom protektoratu.

Ladislav Babić

diogenpro.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close