Kvalifikacije završene za Muhameda Bešića: Teško nama sa tobom, a još teže bez tebe

Šta god napisali o Muhamedu Bešiću i njegovom postupku u utakmici protiv Andore, ne možemo ni pogoditi, ali ni pogriješiti. Kod sjajnog veznjaka problemi u ponašanju su očito dublje prirode.

Frustracija zbog neigranja u Evertonu, vjerovatno je doprinijela njegovoj nervozi, koja je iz utakmice u utakmicu itekako izražena.

Dva susreta kazne

Mogao je Bešić i u prvoj utakmici protiv Andore u La Veli dobiti crveni karton kada je davio jednog od amatera Andore, trebao je možda dobiti karton i u prijateljskoj utakmici protiv Austrije, kada se sukobio sa Dragovićem, ali i protiv Belgije u Briselu, kada je udario Hazarda bez lopte.

Srećom, nije, jer su sudije (ne)svjesno previdjele te njegove ekcese. Međutim, stara narodna kaže – sve do jednom. Start, kakvih je bilo na utakmici protiv Andore sijaset i kakvih je Mume sam napravio na desetine (možda čak i žešćih) protiv drugih protivnika, isprovocirao je Bešića?!

Onda bi svaki igrač, na kojeg Bešić startuje, trebao napasti našeg veznjaka ili ga gađati žvakom, kao što je to Mume napravio igraču Andore. Ovaj put, sudija nije progledao kroz prste i u “trening utakmici”, isključio nam je jednog od nezamjenjivih.

Da, uz Džeku, Spahića i Begovića, kod Baždarevića, Muhamed Bešić je jedan od nezamjenjivih, jer mi igrača sličnog njemu nemamo. Imamo zadnjih veznih na izvoz – Medunjanina, Vrančića, Hadžića, pa i Pjanića, ali igrača Muhamedovih predispozicija, agresivnog i jakog u defanzivi, pogotovo kada duplira stopere i pomaže njima – jednostavno nemamo!

Da, napravio je glupost i ostavio suigrače na cjedilu u jednoj potpuno nebitnoj utakmici, u kojoj je morao sačuvati živce, jer ga je stručni štab upozoravao da će biti provokacija.

Upozoravao je zapravo sve igrače i to u više navrata.

– Ne nasjedajte na provokacije. Jedino što mogu uraditi jeste da vas isprovociraju, k'o papagaj je ponavljao Mehmeda Baždarević na sastancima sa igračima.

Za Bešića su ove kvalifikacije završene, jer se za direktan crveni karton dobijaju najmanje dvije utakmice kazne, što znači da će propustiti mečeve protiv Velsa i Kipra, koje bi mogle odrediti našu sudbinu. U njima ćemo igrati bez možda i najbitnijeg igrača u Mešinoj postavci, bez igrača koji može razbiti protivničke napade i koji donosi sigurnost odbrani, bez igrača kojeg je teško zamijeniti, ali i bez igrača, koji nije pokazao kajanje.

Frustracija na frustraciju

Muhamed Bešić je sjajan momak. Skroman, poslušan, rijetko kada priča, ali očito i frustriran neigranjem u Evertonu i to je jedini problem u svemu. Vjerovatno će postati svjestan sa vremenom kakvu je glupost napravio, dok bude na TV-u gledao svoje suigrače protiv Velsa i Kipra, pitajući se zašto se nije mogao suzdržati protiv amatera.

I morao je, zaista je morao, stati pred kamere i barem reći kako mu je krivo, kako se kaje i kako je svjestan šta je napravio, ali nije. Prošao je pored novinara, koji su u ovom slučaju mogli biti njegov glas i prilika da kaže kako se osjeća.

A teško mu je, sigurni smo, a bit će mu još teže, kada ekipa bez njega istrči u slijedećoj utakmici, a sam je kriv!

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close