Kultura

Kusturica na današnji dan prije 25 godina: Bijesni psi sa sarajevskih brda ispaljuju granate i ruše grad

Na današnji dan, 11. aprila 1992. godine, u sarajevskom Oslobođenju i pariskom Mondu objavljeno je pismo reditelja Emira Kusturice, u kojem apeluje Evropu da zaustavi rat u BiH.

Sadržaj tog pisma, u kojem Kusturica iznosi svoje viđenje ratnih dešavanja u našoj zemlji i opsadi Sarajeva, u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Ujedinjena Evropo, ako uopšte postojiš… Pošto vučeš poteze koji mijenjaju tvoje lice na balkanskom poluostrvu, ne zaboravi da si obavezna zaustaviti rat koji tamo bjesni!

Na moj grad padaju granate sa okolnih planina i uništavaju ga. Sarajevo je u suzama i krvi, u Jugoslaviji kolju i jedni i drugi i treći.

Ujedinjena Evropo, ako već stvaraš nove države na svim dijelovima Jugoslavije, moraš da shvatiš da uzimaš dio odgovornosti za krv koja tamo teče, za dječije suze i za mrak.

Dok bijesni psi sa sarajevskih brda ispaljuju granate i ruše ostatke srednjovjekovnog grada, dok aktuelni predsjednik kao kakav general bez vojske, predsjednik države bez granica, poziva na odbranu demokratije po cijenu krvi, Evropo, nije vrijeme za političke analize, tamo je svaki politički smisao iscrpljen, tamo se jedino može gasiti požar. Evropo, moj grad gori! Tamo umjesto proljećne kiše padaju granate.

Ja znam da je teško shvatiti moj vapaj, kada ovo čitaš u Parizu gdje su prvi koraci u demokratiju učinjeni prije 200 godina i kad je svaki pariški trg zalivan krvlju, ali ti Evropo ne dozvoli da svaki sarajevski trg na kraju 20. vijeka bude ono što je Pariz bio prije 200 godina, jer novi poredak ne ustanovljavaš danas kao nešto što se uspostavlja u 18. vijeku. Evropo, ovo je kraj 20. vijeka na Balkanu!

Haos etničkog rata nanošen je brižljivo i sa planom na balkansko poluostrvo stotinama godina; to je područje na kojima su pucala najveća svjetska carstva; tu se Rimsko carstvo cijepalo na istočno i zapadno, tu se raspala Otomanska imperija, tu je pukla Austro-ugarska monarhija.

Evropo, sukob bosanskih Muslimana i bosanskih Srba nije autentičan, on je isfabrikovan, on je nastao na ruševinama carstva koja su na Balkanu propadala i ostavljali iza sebe pepeo i njega održavaju stravični nacionalni pokreti u kojima izgara svaka pamet, to je tvoj požar kojeg Ti moraš gasiti.

Ovo su trenuci velikog ispita tvoje savjesti Evropo, ako postojiš!

Faktor

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close