Kurdski borci: “Nema više crne zastave, nema više ISIL-a u Kobaniju”

Kurdski dužnosnik u Kobaniju, Omar Alush, rekao je u razgovoru za kurdski medij Rudaw kako su branitelji grada protjerali ISIL te kako se crne zastave više ne vijore u Kobaniju. “Više nema ISIL-a u Kobaniju”, rekao je.

(advance.hr)

Ističe kako su kurdski YPG borci uspjeli preostale militante izbaciti iz grada nakon novog vala zrčnih napada te kako sada drže grad pod kontrolom. “YPG borci u ovom trenutku pretražuju zgrade za bombama i eksplozivima koje su ostavili iza sebe”, rekao je.

Podsjetimo, prije mjesec dana ISIL su pokrenuli opsadu grada Kobani stežući obruč s tenkovima i artiljerijom. Nakon ulaska u grad izgledalo je kako bi Kobani uskoro mogao pasti – u jednom trenutku su čak kontrolirali oko 50% grada. Do preokreta dolazi tijekom ovog tjedna nakon što su američki zračni napadi postali znatno intenzivniji.

VIDEO: eksplozije u Kobaniju, 18.10.2014.

Kobani vjerojatno neće za SAD biti “PR” trenutak kao što je bio slučaj oko planine Sinjar u Iraku, jer Kobani ih dovodi u direktnu stratešku konfrontaciju s Turskom koja očito preferira raspad kurdske autonomije na sjeveru Sirije, tj. na njihovim južnim granicama. No, nema sumnje da su upravo američki zračni napadi odigrali važnu ulogu u sprečavanju pada grada.

Najveći uspjeh Kurda bio je u tome da su držali ISIL dovoljno dugo da se poklope i pojedini politički uvjeti. Štoviše, u konačnici bi se moglo ispostaviti da su upravo tenzije na relaciji Washington-Ankara bile ključne u jačanju američke pomoći za Kurde.

Bitka za Kobani ipak još nije završena, ali ova faza je završila pobjedom Kurda. “Kobani je tih, ISIL-ove zastave više nema”, rekao je Alush, ali napominje kako će se zračni napadi morati nastaviti jer postoje informacije da ISIL dovodi pojačanja te kako spremaju novi, još veći, napad na Kobani.

Za očekivati je da ISIL neće tek tako odustati, jer Kobani bi bio njihov prvi veliki poraz na terenu otkako je krenuo njihov niz pobjeda početkom ljeta. No, ako je SAD odlučan u obrani Kobanija – tj. ako je koordinacija s YPG-om i sirijskim Kurdima postala intenzivna i u američkom interesu – ISIL vjerojatno nema šanse u drugom naletu, ako do njega uopće dođe, jer na otvorenom prostoru biti će laka meta za zračne napade.

izvor(i): Rudaw | AFP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close