KTK: Ministar obećao rješavanje problema, radnici nastavljaju protest

Oko 250 radnika Kožarsko-tekstilnog kombinata iz Visokog okupilo se na mirnom protestu ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Federalni minstar energetike, rudarstva i industrije  Erdal Trhulj obećao je da će uprava i nadzorni odbor Kožarsko-tekstilnog kombinata iz Visokog biti smijenjeni i da će od ponedjeljka pristupiti traženju novog menadžmenta, izjavio je danas nakon sastanka s ministrom predsjednik Štrajkačkog odbora radnika KTK Visoko Eniz Babić.

On je dodao da  je ministar Trhulj, također,  rekao da će na sljedećoj sjednici Federalne vlade inicirati iznalaženje rješenja za uvezivanje staža za 32 radnika KTK Visoko.

“Predočili smo mu planove za privatizaciju dvije tehničko-tehnološke cjeline KTK Visoko i imena investitora koja su zainteresirani, što je ministar Trhulj pozdravio i kazao da će se zalagati da privatizacija bude uspješno realizirana kako bi mogle biti izmirene ostale obaveze prema radnicima ovog preduzeća”, naglasio je Babić.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su saopćili radnicima rezultate sastanka u Vladi Federacije, koji radnike, njih oko 250, nisu u potpunosti zadovoljili i oni nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade.

Protestnici također traže uvezivanje staža (radnička potraživanja) te provedbu odluke Vlade FBiH koja se odnosi na reorganizaciju privatizacije. Eniz Babić je novinarima kazao da u KTK Visoko od 570 zaposlenih trenutno radi stotinjak i to na poslovima koji se ne odnose na proizvodnju.

Podsjećamo, cilj privatizacijskog procesa je, između ostalih i osiguranje sredstava radi uvezivanja radnog staža za oko 600 radnika KTK Visoko, među kojima ima i onih koji su već ispunili uvjete za penziju.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close