logo
bios

KSC Ilidža u budućnosti će nositi ime Sabita Hadžića

Objavljeno prije 2 godine . u sri, jul 25th, 2018

Dvorana Kulturno sportskog centra Iliža u budućnosti će nositi ime “Sabit Hadžić, odluka je to koju je vijećnici općinskog vijeća Općine Ilidža usvojili jednoglasno.

Osim imena dvorane Sabit Hadžić bi na u narednom periodu na Ilidži trebao dobiti ulicu, ali i košarkaški turnir.

Iako je Ilidža iznjedrila veliki broj uspješnih sportista, Hadžićeva sportska ostvarenja su bez konkurencije, ne samo na Ilidži nego i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Osim što je s Bosnom osvojio titulu prvaka bivše Jugoslavije, Sabe je bio i član ekipe Studenata koja je ostvarila historijski uspjeh bh. košarke kada su u Grenobleu 1979. godine osvojili titulu prvaka Evrope, prvu koju je osvojila jedna ekipa s prostora bivše države.

Uz to, Hadžić se sa repezentacijom SFR Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu okitio s bronzanom medaljom, a kao selektor košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo je na četiri Evropska prvenstva.

Iako je prvobitno postojala ideja da Sportski centar u njegovoj rodnoj Hrasnici ponese Sabetovo ime, na kraju je napravljena, slobodno možemo reći, ona ispravnija odluka. Dvorana u kojoj je Sabe branio boje Bosne protiv velike Barcelone na nosit će ime ovog velikana naše košarke i bh. sporta.

Sabit Hadžić je preminuo 3. marta ove godine u turskoj Antaliji od posljedica možanog udara.

faktor.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh