logo
bios

Krvavi Uskrs na Šri Lanki – 180 mrtvih i više od 450 povrijeđenih

Objavljeno prije 1 godina . u ned, apr 21st, 2019

Na Šri Lanki je jutros rano izvršeno šest bombaških napada u crkvama i hotelima. Policija govori o više od 180 mrtvih i više od 450 povrijeđenih, uključujući i strance.

Šest eksplozija koje su se dogodile gotovo istovremeno, pogodile su tri crkve i tri luksuzna hotela u Šri Lanki. Prema prvim navodima policije, ubijeno je najmanje 185 ljudi, a više od 450 ih je povrijeđeno.

U međuvremenu (9:45) državni mediji Šri Lanke i policija javljaju da se broj mrtvih popeo na 185. Od toga su 35 osoba stranci.

Sri Lanka Colombo Explosion in St. Anthony's Kirche (picture-alliance/AA/C. Karunarathne)

Crkva St. Anthony u Kolombu nakon napada

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama u različitom dijelovima zemlje.

Pogođene su crkva Svetog Antonija u glavnom gradu Kolombu, crkva Svetog Sebastijana u Negombu, gradiću sa katoličkom većinom sjeverno od Kolomba i u jednoj crkvi u gradu Batikaloa na istoku zemlje. Meta eksplozija bili su i luksuzni hoteli u Kolombu – Šangra La, Grand i Kingsburi. Sve eksplozije su se dogodile u roku od pola sata.

Još niko nije preuzeo odgovornost za krvoproliće.

Sri Lanka Colombo Explosion in St. Anthony's Kirche (Reuters/D. Liyanawatte)

Krizna sjednica kabineta

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge oštro je osudio napade i sazvao je hitan sastanak kabineta.

U većinski budističkoj Šri Lanki, samo šest odsto sanovnika su katolici. Među njima su pripadnici tamilske manjine kao i singaleska većina.

Građanski rat u Šri Lanki je trajao decenijama i završen je 2009. godine. Pobunjenička grupa “Tamilski tigrovi” borila se za nezavisnu tamilsku državu na sjeveru zemlje. Vojska Šri Lanke je porazila pobunjenike. Ujedinjene nacije optužuju obje strane za ratne zločine.

Danas je po gregorijanskom kalendaru Uskrs, najviši praznik hrišćanstva, kada vjernici slave vaskrsenje Isusa Hrista. Južnoazijska ostrvska država je popularna turistička destinacija.

DW.DE

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh