BiHPolitika

Krnjić: Veliki privredni sistemi i dalje ne plaćaju doprinose, mali varaju na osnovici

Krnjić: Veliki privredni sistemi i dalje ne plaćaju doprinose, mali varaju na osnovici

Federalni zavod PIO/MIO odnosno penzijski/mirovinski sistem u Federaciji BiH u novu kalendarsku godinu ulazi s kumuliranim deficitom od 150.000.000 KM, s gubitkom u poslovanju za 2015.godinu u iznosu od 40.000.000 KM i sa Zakonom o PIO koji je davno „pregazilo vrijeme“.

Tako je direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić za Fenu opisao stanje Fonda PIO/MIO na početku nove kalendarske godine.

Kao prioritet u ovoj godini Krnjić ističe finansijsko stabiliziranje Federalnog zavoda PIO/MIO i donošenje novog, ali kvalitetnog zakona o PIO.

– Kad je stabilizacija u pitanju navedene cifre zvuče stravično. Međutim, u odnosu na oko 1,88 milijardi KM (koliko smo za penzije isplatili u 2015. godini) gubitak iz te godine je jedva iznad dva posto i u cjelini je, kao i kumulirani deficit, uzrokovan finansijskom nedisciplinom – naglasio je Krnjić.

Upitan koliko prodaja imovine Federalnog zavoda PIO može doprinijeti sanaciji stanja Federalnog zavoda PIO i poboljšanju položaja penzionera, direktor Krnjić naglasio je da „svi prihodi od prodaje imovine direktno idu u sredstva za penzije, a u cjelini su u funkciji finansijske konsolidacije Zavoda“.

– Kolike ćemo prodajne vrijednosti ostvariti vidjet ćemo, to je tržište – naglasio je.

O intenzitetu uplate doprinosa za zaposlenike direktor Krnjić ističe da stanje nije mnogo promijenjeno te da ih veliki privredni sistemi, u državnom vlasništvu, i dalje ne plaćaju. Izmirivanje dugova je označeno kao stvarno rješenje za eliminiranje deficita penzionog fonda.

– Njihove mjesečne obaveze su više od spomenutih dva posto sredstava za isplatu penzija. Mali obveznici i dalje varaju na osnovici, kroz prikazivanje da su isplatili minimalnu platu svima ili većini zaposlenih. Dakle, eto posla za institucije države – poručio je u godišnjem razgovoru za Fenu direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

Mišljenja je da će Zavod u prvom polugodištu ove godine znatno opteretiti činjenica da je krajem 2015. godine u Federalnom zavodu PIO/MIO, uslijed straha od novih zakonskih rješenja, u kratkom roku zabilježen veliki priliv zahtjeva za prijevremeno penzionisanje, ali smatra da to ipak neće urušiti sistem.

– Slobodnim rječnikom rečeno, pogoršat će likvidnost, ali ipak ćemo isplatiti 12 penzija u ovoj godini. Novi zakon treba, prema ciljevima iz Strategije, primarno da zaustavi porast broja penzionera kroz postepeno pooštravanje uvjeta za penziju i da osigura pravednost u visini penzija međusobno temeljenu na ostvarenim platama i uplaćenim doprinosima – istaknuo je.

Podsjetio je da novo zakonsko rješenje o PIO/MIO nije još definitivno završeno i Vladi FBiH predočeno u formi nacrta, a za razliku od postojećeg zakona predviđeno je da neće poznavati kategoriju „prijevremeno penzionisanje“ nego starosne i invalidske penzije.

Prema podacima Federalnog zavoda PIO/MIO, u Federaciji BiH ima više od četiri stotine hiljada penzionera, a visina prosječne penzije je oko 366 KM. Najviša penzija iznosi 2.174 KM, zajamčena 434 KM, a najniža 326 KM.

(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close