logo
bios

Kriza u Austriji: Pijani desničar, ruska bogatašica, mito i vila na Ibizi

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sub, maj 18th, 2019

AUSTRIJSKI vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio je ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

>> Korupcijska afera u Austriji: Kurzov zamjenik podnio ostavku zbog snimke

Austrijski mediji istodobno javljaju kako će kancelar Sebastian Kurz u toku dana odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om čime bi bio otvoren put za nove izbore.

„Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio“, rekao je Strache u subotu na izvenrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara. 

Snimka nastala u vili na Ibizi, Strache je bio pod utjecajem alkohola

On je time reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi. 

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

“Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači”, rekao je Strache. 

Strache je na početku obraćanja javnosti optužio „strane obavještajne službe“ da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung. 

 „Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe“, rekao je Strache.

Okrivili Junckera, Merkel i Macrona

FPÖ-ov političar i glavni kandidat na izborima za Europski parlament Haralad Vilimsky je insinuirao koje bi političke snage mogle stajati iza „ciljanog plasiranja“ dvije godine starog kompromitirajućeg materijala u javnost. 

„Kome ovo sve skupa koristi? Ovo koristi Juncker, Merkel i Macronu“, rekao je Vilimsky uoči stranačkog skupa u Grazu. 

Čelništvo nad FPÖ-om bi trebao preuzeti Norbert Hofer. Strache je istodobno apelirao na kancelara Sebastiana Kurza da ne raskida vladajuću koaliciju. 

„Otkako je FPÖ na vlasti za Austriju je učinjeno mnogo toga i tu uspješnu suradnju ne bi trebalo prekidati“, rekao je Strache. 

Mediji kažu da će Kurz odbaciti suradnju

Austrijski kancelar i šef Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja s FPÖ-om od kraja 2017. tvori vladajuću koaliciju u Austriji je za subotu poslijepodne najavio izjavu.

Austrijski mediji javljaju da će Kurz odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om, raspustiti vladu i od predsjednika Austrije Alexandra van Bellena zatražiti raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Index

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh