“Krivaja”: Dvije ponude za tvornice furnira, parketa i namještaja

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj sastali su se danas, u sjedištu Vlade FBiH, s predstavnicima IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići – u stečaju, koji su ih informirali o završenoj prvoj i o toku druge faze unovčavanja imovine, kojima je planirana prodaja određenih tehničko-tehnoloških cjelina.

Radna grupa Vlade FBiH zadužena za iznalaženje modela, kojim bi bio riješen status ovog preduzeća, je za drugu fazu unovčavanja imovine, sastavljenu od četiri lota, već dobila dvije ponude za lot 1, koji je ključni i ujedno najvažniji proizvodni dio preduzeća (cjelina koju čine tvornice furnira, parketa i namještaja – početna ijena 20 KM). U toku pregovora zainteresirani investitori trebali bi prihvatiti uslove očuvanja radnih mjesta, obaveze vraćanja kredita i duga prema Elektroprivredi BiH i kantonalnom Šumsko-privrednom društvu. Također su naglašene obaveze potpisivanja protokola s Vladom FBiH i sindikatom, kao i minimalna cijena.
Javna aukcija je planirana za 7. mart ove godine i danas je dogovoreno da do tog roka svi učesnici sastanka preuzmu svoje obaveze i utvrde uslove koje mogu ispuniti, a koji bi bili u sklopu javnog poziva u pravcu olakšavanja poslovanja ovog preduzeća.
Na sastanku, kojem su prisustvovali premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, načelnik općine Zavidovići Suad Omerašević, direktor JP Šumsko-privrednog društva ZDK Mirzet Kopić, direktor Suad Džindo i stečajni upravnik Muharem Hozić, izražena je spremnost da budu uloženi maksimalni napori kako bi ovo preduzeće što brže izašlo iz stečaja i nastavilo proizvodnju, saopćeno je iz Vlade FBiH.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close