Kultura

Krik bosanskog franjevca: BiH ponovo klizi u ponor

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije

Bosanski franjevac Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” kako BiH opet uistinu ozbiljno klizi u ponor koji se “može pretvoriti u društvenu katastrofu, u eksploziju nemira, u spiralu podjele i sukoba čak do samoga rata”.

Političke vođe

– Svjetski kontekst toga sunovrata je užasan, živimo u svijetu koji određuje pohlepa i moralna dekadencija bogatih, razne fobije – strahovi koji ljude guraju u torove nacija, religija, kultura. Odgovorni za to stanje u nas su nacionalne političke vođe koji nacionalističkim strastima zatvaraju oči, blokiraju svijest i izluđuju narod kako bi prikrili korupciju kakva vlada u najprimitivnijim društvima. Te vođe imenom Dodik, Čović, Izetbegović i tako redom su korupcionaši, lopovi, ne stide se oni ovih riječi, oguglali su zaslijepljeni sebičnošću, pljačkom i mržnjom, zadužuju se kreditima koje troše i pljačkaju te ostavljaju da ih vraćaju buduće generacije – kazao je fra Ivo Marković

Učmali duhovi

Pokretač toga ludila je, veli Marković, velikosrpski nacionalni program u kojemu kolaboriraju udbaši iz Herceg-Bosne i “bošnjački udbaški ahbabi”.

– U takvoj u nebo vapijućoj situaciji religije bi morale biti moralni korektiv i dići svoj glas da se protresu brda BiH, ali religijski vođe šute, osjećaju se svoji sa svojima, tek malo progovore da se opravdaju i ušutkavaju vjeru koja može brda premještati. Šuti i predstavnik tzv. međunarodne zajednice Valentin Inzko, bilo bi moralno da barem podnese ostavku kada ne može i neće ništa uraditi, tako bi barem malo protresao učmale duhove dezorijentirane Evrope. Stanje se pogoršava bijegom iz te bezizlaznosti najsposobnijih kadrova u Evropu gladnu mlade populacije – naveo je Marković.

Snažni pokreti mogu pomesti društveni ološ

– Oni koji mogu održati nadu u takvoj situaciji mogu raskrinkavati korupcionaše upućujući poglede i analize na njihova djela, a ne na riječi. U ponoru se mogu začeti i eksplodirati snažni pokreti koji pometu društveni ološ. Pravi odgovor na ovaj očaj je nada koju hrani pravi život od vrijednosti koje jedino usrećuju, a to je suosjećanje, solidarnost, kreativnost, ljubav, djelovanje. Ovo je bogomdana situacija za takve poticaje, samo valja krenuti – tko krene, tek će mu se onda nadodati neslućene količine pozitivne energije koje ima u ovoj Bosni, akobogda – poručio je Marković.
Autor: F. V. – m.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close