Krešimir Zubak: FBiH kao kralježnica i simbol državnosti BiH, strateški presudna za opstanak države

Član američkog pravnog tima za ustavni preustroj FBiH Krešimir Zubak kazao je u interviewu za današnji Dnevni list kako zamjera hrvatskim pregovaračima što rijetko u javnosti pojašnjavaju svoje stavove o slučaju Sejdić-Finci“, preustroju Federacije i rješenju pitanja Mostara.

Po njegovim riječima, sadašnji europski zastoj ne odgovora niti Bošnjacima, a za Hrvate je poguban.

Zubak smatra kako bošnjački političari moraju s Hrvatima “ispeglati”  odnose jer je Federacija kao kralježnica i simbol državnosti BiH, strateški presudna za opstanak i budućnosti države.

– RS odavno vrti neki film, oni žive totalno odvojeno, skoro da se i ne ponašaju i ne žive kao dio ove države. Ako je to tako, a ja mislim da jeste, nije teško dokučiti da Federacija simbolizira državu BiH. I upravo mi je stoga neshvatljivo da bošnjačke kulturne i političke elite to ne prepoznaju i ne ulože energiju i ustupke kako bi zajedno s Hrvatima, u dobrim odnosima, uredili taj ‘državni’ dio zemlje i onda bi i Hrvate motivirali da BiH prihvate kako svoju državu i da se u njoj osjećaju lagodno i ravnopravno – ističe Zubak.

– Ja moram upozoriti kako sam primijetio iz nekih izjava bošnjačkih političara i intelektualaca da oni, nažalost, i nisu pretjerano na opciji reintegracije zemlje. Volio bih da se varam i griješim, međutim, to je moj dojam. Nekako ispada da oni prvo žele riješiti odnose u F BiH i to kroz nametanje dominacije u odnosu na Hrvate pa će, kao, u nekoj drugoj fazi riješiti odnose i s RS-om. Ako je to tako, to je totalno protuučinkovito i pogrešno –  navodi  Zubak.

Dodaje i kako mu je doista neshvatljiva i nedokučiva politika najjačih hrvatskih stranaka u FBiH.

– Stalno se kuka o ustavnoj podređenosti, o majorizaciji Hrvata u FBiH, a nema nikakvih inicijativa, nikakve agresivne politike promjena – ističe Zubak.

Kada je u pitanju Mostar, on navodi kako nema iskrenosti, pragmatike i dosljednosti.

– Evo, sada će se napuniti dvije godine otkako je Ustavni sud naložio usvajanje novog statuta grada Mostara i prilagodbi izbornih pravila. Za svađu jest potrebno dvoje, ali u slučaju Mostara “s nebesa” se vidi da bošnjačke stranke nemaju snage niti volje da se obvezujuća odluka provede. Ako se Ustavni sud ne uvažava, onda to nije legalizam niti se tako gradi pravna država i ne jača povjerenje u institucije. (…) Stalno je zvono na hrvatskim predstavnicima čemu, dakako, i oni doprinose svojim rijetkim istupima u javnosti i nedosljednim prijedlozima, a na primjeru Mostara se zapravo vidi tko ne uvažava najvišu pravnu instancu u državi za koju se tako verbalno zalaže i ne provodi odluku Ustavnoga suda. Napokon, to je i kazneno djelo. Problem Mostara hrvatski lideri moraju stalno držati u fokusu zanimanja javnosti. Nije sva krivnja na Hrvatima i, što je zanimljivo, čak i neke stranke koje nemaju nacionalni predznak, uporbo odbijaju provesti odluku Ustavnoga suda. A, kao, zagovaraju europska pravila političkog djelovanja – navodi Zubak u spomenutom interviewu.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close