Kreševo: Sajam minerala, stijena i fosila 19. i 20.08.

U organizaciji Zavičajne udruge “Kreševski citrin” u prostorijama Osnovne škole “Dr. Boris Ćorić” u Kreševu će se 19. i 20. listopada održati deseti po redu Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja. Po riječima Žarka Bešlića, tajnika Udruge “Kreševski citrin” očekuje se dolazak 50-ak izlagača iz svih krajeva BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke i Češke.

“Uzimajući u obzir ogroman broj eksponata koji će biti izloženi na sajmu i simboličnu cijenu ulaza na sajam (1 KM za organizirane posjete djece, studenata i umirovljenika), mislimo kako je ovo dobra prilika za edukativni izlet na kojem će se moći vidjeti skoro svi minerali svijeta od kojih je izgrađena planeta zemlja, izumrli životinjski svijet koji je naseljavao i naše prostore (slon, nosorog, školjke, ježinci, razne ribe itd.).Zastupljena je cijela geološka povijest naše zemlje, kao i povijest rudarstva i kovačkog zanata na našim prostorima, gdje će uz predavača biti i vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada ruda i obrada metala”, poručuju organizatori.

Izloženi eksponati moći će se pogledati subotom 19. listopada u vremenu od 10 do 18 sati te nedjeljom 20. listopada od 10 do 16 sati.

Inače, općina Kreševo kroz povijest je bila bogata raznim rudama, rudnim nalazištima i radišnim ljudima. Rudama iskopanim na području Kreševa trgovalo još u vrijeme Dubrovačke republike. Ljubav prema rudarenju i blagu minerala i fosila koje u sebi krije srednjobosansko škriljasto gorje prenijela se i na današnje naraštaje, a njeguje je upravo Zavičajna udruga “Kreševski citrin”, odnosno njezini članovi koji na Sajmovima minerala i fosila, jedinoj manifestaciji ove vrste u BiH, imaju priliku pokazati i vlastite eksponate. Udruga je osnovana krajem 2007 godine, a njezini članovi, njih 60-tak, su zaljubljenici u prirodu i prirodna bogatstva. Oni većinu svojeg slobodnog vremena posvećuju traženju i izučavanju raznih minerala i kristala na području Kreševa i šire. Pored Međunarodnog sajma minerala i fosila, Udruga redovito organizira i Geo kampove čiji su sudionici većinom mladi članovi “Kreševskog citrina”…

www.magazinplus.eu – artinfo.ba/ap

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close