Kreće li velika bitka za Bagdad? ISIL stigao na svega desetak kilometara od glavnog grada Iraka

Ofenziva Islamske države na irački glavni grad Bagdad i širu stratešku okolicu pojačala se nakon što su militanti ISIL-a došli do predgrađa Abu Graib, tek nekih osam kilometara od međunarodne zračne luke.

(advance.hr)

Američka vojska uvjerena je kako “Brigade iračke vojske koje se nalaze u Bagdadu posjeduju potrebne kapacitete, osposobljene su i spremne za obranu Bagdada”, rekao je za CNN neimenovani viši američki dužnosnik.

Brigade koje brane glavni grad dobro su naoružane, broje 60 tisuća vojnika, a prati ih i 12 timova američkih vojnih savjetnika, što govori da bi Washington trebao dobro znati postoji li trenutna opasnost od pada glavnog grada u ruke ISIL-a. Ostaje gorka i poražavajuća činjenica da vojni savjetnici SAD-a ipak nisu uspjeli zaustaviti napredovanje ISIL-a do predgrađa glavnog iračkog grada.

U skladu s napredovanjem militanata, u Bagdadu su se aktivirali i započeli sa podmetanjem eksplozivnih naprava takozvani ‘spavači’ čiji je višemjesečni zadatak bio infiltriranje u pozadinu i čekanje zapovjedi za započinjanje bombaških napada.

Istovremeno najveća iračka provincija al-Anbar, koja se nalazi zapadno od Bagdada i graniči sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom, u opasnosti je od preuzimanja od strane militanata.

Napredovanje džihadista u al-Anbaru na nekim područjima je toliko munjevito da su pojedine jedinice iračke vojske u opasnosti od ostanka u okruženju.

Osvajanje al-Anbara dalo bi militantima strateški oslonac za daljnje napredovanje prema Bagdadu.

Glavni grad provincije al-Anbar, al-Garma, u petak je napadnut od strane velikog broja militanata ISIL-a, nakon čega je izbio žestoki okršaj između iračke vojske i milicija odanih iračkoj vlasti s jedne i militanata ISIL-a s druge strane.

Iračka vojska ne samo da je sve udaljenija od svog krajnjeg cilja, preuzimanja područja osvojenih od strane ISIL-a, već se za sada bori za goli opstanak i zauzima obrambene pozicije pri čemu se koristi helikopterima tipa Apache koji su u posljednjih nekoliko dana postali sve lakša meta dobro naoružanim militantima.

Nakon što su borci ISIL-a oborili dva takva helikoptera nije dugo prošlo prije nego li je, iz redova iračke vojske, stigla potvrda sumnji da militanti u svom arsenalu oružja posjeduju protuzračne ručne raketne bacače MANPAD koji bez problema mogu oboriti nezaštićeni zrakoplov s visine od 4 tisuće metara.

“Vidimo kako ISIL nastavlja s napredovanjem u provinciji al-Anbar i svjesni smo u kakvom se strateškom odnosu ta provincija nalazi prema Bagdadu”, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

U provinciji al-Anbar nalazi se druga najveća po veličini iračka brana Haditha, glavni izvor električne energije i vode u toj regiji. Trenutno se nalazi pod kontrolom iračkih obrambenih snaga, a čuvana je i iz zraka od strane američkih zrakoplova.

Zaštita tog područja predstavlja prioritet podjednako važan kao i očuvanje Bagdada smatraju i Washington i Bagdad.

izvor(i): RT | CNN

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close