Visoko

Kratki pregled aktivnosti Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu u toku 2016. godine

Aktivnosti Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu realizovani su u skladu sa nadležnostima i planiranim bužetom Općine Visoko.

Jedna od rednovnih aktivnosti  Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu jesu konkursi kroz koje učenici i studenti apliciraju i ostvaruju pravo na participaciju za prevoz, jednokratnu pomoć za školovanje, nabavku udžbenika, stipendije iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, kao i Ministarstva za boračka pitanja. Prošle sedmice Općina Visoko je završila konkurs za dodjelu stipendija nadarenim studentima. Ukupno 28 studenata je dobilo stipendiju prema ispunjenim uslovima iz konkursa.

Na polju nastavnih aktivnosti u protekloj 2016. godini, Služba je podržavala sva školska takmičenja, kao što je takmičenja iz matematike, fizike, engleskog jezika, ali i takmičenje iz košarke, odbojke i nogometa, a svim učesnicima su obezbijeđene nagrade.

Novina u 2016. godini je bila proslava Dana škola, kao zajednički dan svih škola sa područja općine Visoko, gdje su se sve osnovne i srednje škole predstavile svojim programom i tom prilikom su dodijeljene nagrade i zahvalnice odličnim učenicima, učenicima generacije, kao i učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima.

U skladu sa LOD metodologijom, finansirani su projekati nevladnih organizacija, kao i projekti sportskih i kulturnih manifestacija i svih ostalih klubova i nevladinih organizacija.

U skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica tokom cijele godine su provedene aktivnosti na ostvarivanju prava pomoći za troškove liječenja, nabavke lijekova, vanredne novčane pomoći i pomoći za naknadu troškova dženaze, banjsko i fizikalno liječenje, ortopedski dodatak i zdravstveno osiguranje.

U 2016. godini je proveden Javni oglas za dodjelu poticaja zapošljavanja, samozapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, te je u tu svrhu odobren poticaj za 17 korisnika i poticaj za 4 korisnika koji su izvršili zapošljavanje kod pravnog lica.

Preko Ministarstva za boračka pitanja je odobrena novčana pomoć za stambeno zbrinjavanje branilaca i članova njihovih porodica,a podnesen je ukupno 161 zahtjev. Za 25 kandidata Ministarstvo je odobrilo novčanu pomoć u iznosu od 125.000,00 KM.

Preko Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu u 2016. godini isplaćeno je oko 4 miliona sredstava na račune krajnjih korisnika iz svih prethodno navedenih kategorija.

U 2017. godini pomenuta Služba će pored svojih redovnih aktivnosti, u još većem obimu pokušati kroz saradnju sa nevladinim sektorom kroz projekte pribaviti sredstva, pored sredstava iz Budžeta za 2017. godinu, u cilju pomoći građanima općine Visoko.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close