Kolumne

Kraj Njemačke kakvu znamo zbog “najopasnije žene u Evropi”

Frauke Petry, njemačku političarku mnogi oslovljavaju kao “najopasnija žena u Evropi”, a inače je lider krajnje desničarske AfD partije, odnosno vodi antimigrantsku politiku.

 Nekada je bila samo Euroskeptik, a danas, u jeku izbjegličke krize traži da se njemačkim graničarima odobri da pucaju na imigrante koji žele u ovu zemlju da uđu ilegalnim putem, piše Independent.

Četrdesetogodišnjakinja se često naziva i ksenofobičarkom, a puni naziv njene političke opcije je Alternative fur Deutschland, ili kako su kolege sa engleskog govornog područja to preveli: Alternative for Germany.

Niz kontroverzi je podigla na sastanku u Hanoveru krajem protekle sedmice, kada je izjavila: “Policija mora zaustaviti ilegalni prelazak imigranata iz Austrije u Njemačku. Ako je potrebno, neka koriste i vatreno oružje, to i zakon nalaže. Ne želim ni ja to, ali se kao opcija mora uzeti u obzir”, kazala je.

Njena politička opcija je trenutno najekstremnija u njemačkom parlamentu, a u više navrata izrazila je nezadovoljstvo načinim kojim upravlja Angela Merkel, te je kritikovala njenu politiku otvorenih vrata.

U Njemačku, jednu od najvećih svjetskih sila u 2015. godini ušlo je 1.5 miliona izbjeglica, a većina ih je došla u razmaku od septembra do decembra.

Rezultati javnih anketa u Njemačkoj od prošle sedmice kažu da 40 posto Nijemaca želi ostavku Angele Merkel.

AfD privlači dosta istomišljenjika, a trenutno imaju pet mjesta u parlamentu ove zemlje. Na regionalnim izborima narednog mjeseca žele se dočepati i mjesta u Baden-Wurttemberg, Rihneland-Palatinate i Saxony Anhalt regionima, u kojima ankete kažu da ima podršku 15 posto glasača.

Zvanična njemačka politika kontrira onoj koju vodi Petry, a mnogi analitičari je upoređuju sa “hladnoratovskim Berlinskim zidom”.

Političke pristalice u vlasti na čelu sa Angelom Merkel tvrde da Petry treba staviti pod hitan nadzor obavještajnih službi, jer “postoji osnovana sumnja da Petry i AfD stoje na putu slobodne demokratije i principa koje podržava Njemačka”.

To je za Bild potvrdio i Sigmar Gabriel, zamjenik kancelarke Merkel iz reda socijaldemokrata.

Policijski dužnosnici smatraju da neće biti potrebe za upotrebom vatrenog oružja nad izbjeglicama, te da su Petryni stavovi “radikalni i nehumani”.

Ona je diplomirala na Univerzitetu u Readingu, a za lidera svoje stranke izabrana je u julu prošle godine. Zalagajući se za srednju klasu i akademske vođe kontrirala je brojnim stavovima EU.

Njeni desničari su se potom okrenuli protiv imigranata u jeku krize, a “trijumfovali” su za Novu godinu, kada su izbjeglice izi Maroka i Alžira napdali i uznemiravali žene, prenosi Independet.

Njena partija smatra da će njemačka kultura i identitet biti uništeni, a za to će biti krivi migranti. Njen najpopularniji slogan je “Merkelova mora otići”, a ukoliko na narednim državnim izborima osvoji više od 12 posto – AfD će postati treća najmoćnija partija u cijeloj Njemačkoj, odmah nakon Merkelove Christian Demoncratic Union i Koalicije socijaldemokrata.

Većina njenih glasača je sa istoka Njemačke, i ona je prihvatljivo lice desničarske partije. Ksenofobične izjave i stavovi joj samo povećavaju popularnost među glasačima.

“Može uspjeti u politici. Ona je kamen temeljac desničarske politike”, utvrdio je Hajo Funke, stručnjak za njemačke ekstremno desničarke partije.

Lider ove stranke za regiju Thuringia, Bjorn Hocker nebrojeno puta je upoređen sa Hitlerovim propagandistom, Josefom Goebbelsom, a redovno na izborima dobije više od 8.000 glasova. Njemačka javnost je inače zgrožena s njim, budući da su smatrali nemogućim da neko ponavlja riječi od prije 70 godina, kada su nacisti bili na vlasti, piše britanski list.

“Imigranti su prijatenja hiljadugodišnjoj Njemačkoj”, kazao je dodavši da će znatno uticati na kulturu i njemački narod.

“Bojim se za svoju zemlju. Osjećam se kao stranac u svojoj zemlji. Ovaj katastrofalni razvoj događaja mora biti zaustavljen”, derao se u mikrofon na skupu stranke – zbog čega je dobio brojne ovacije.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close