Kozarić: Teška situacija u BiH dugoročno neodrživa

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da su finansijske institucije u prvih pola godine zabilježile blagi oporavak ekonomije i tržišta kapitala.
Kozarić je naveo da je u prvih šest mjeseci izvoz narastao za 8,7 odsto, a uvoz smanjen za 1,3 odsto, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,1 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit veći od tri milijarde KM. “Naša projekcija je bila da će rast BDP-a u ovoj godini biti negdje oko jedan odsto, a sada vršimo korekciju i vjerovatno će biti smanjena, dok će inflacija ostati mirna, negdje oko dva odsto”, rekao je Kozarić za “Nezavisne novine”.
On je napomenuo da prosječna plata u BiH iznosi 832 KM, ali da nezaposlenost smatra najvećim problemom u BiH.
Kozarić je konstatovao da trenutna teška situacija u BiH ipak ne može biti dugoročno održiva zbog velikog pritiska javnog duga i nezaposlenosti.
Prema njegovim riječima, spoljni dug BiH je 7,49 milijardi KM ili 27,53 odsto BDP-a, dok su direktne strane investicije u prošloj godini iznosile 960 miliona KM, a za ovu još nema podataka.
Devizne rezerve BiH su oko 6,5 milijardi i stabilne su, kaže Kozarić.
Uz konstataciju da je BiH trenutno na stendbaj-aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Kozarić je najavio da će u septembru Misija MMF-a doći u BiH u vezi sa narednom tranšom.
“Što se tiče budžeta i budžetske potrošnje, iako je značajna, ove godine trebalo bi da bude zatvorena s ovim sredstvima MMF-a. Ali je sporno što su upravo ta posuđena sredstva otišla za zatvaranje budžeta i budžetsku potrošnju”, istakao je Kozarić.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close