Kozarić: Poplave će prepoloviti rast BDP-a u BiH

Poplave koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu bitno će uticati na stanje u zemlji pa i na projekcije ekonomskog rasta pa se sada može pretpostaviti da će on u ovoj godini biti 0,5 posto i to pod uvjetom da odgovor na krizu i na potrebe obnove bude odgovarajući, upozorio je u četvrtak guverner Centralne banke BiH (CB BiH) Kemal Kozarić.
To ujedno znači upola manji rast BDP-a od ranije predviđenog, kada se pretpostavljalo da bi on mogao biti oko 1,2 posto.
Nakon sastanka Komisije za finansijsku stabilnost BiH Kozarić je novinarima u Sarajevu kazao kako je posebno analizirano stanje bankarskog sektora nakon poplava i mogućnost uvođenja moratorija na otplatu kredita čiji su korisnici pogođeni poplavama.
Procjena je kako su poplave ugrozile otplatu oko 20 posto kredita koje su plasirale poslovne banke što predstavlja iznos od tri milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,5 milijardi eura).
Kapitalizacija bankarskog sektora planirana na nivou od 17 posto bit će upitna, a četiri banke imat će problema s kapitalom pa će im morati pomoći banke-majke, pojasnio je guverner Kozarić. Udiol nekvalitetnih kredita, kojih je sada oko 15 posto, također bi mogao narasti čak do nivoa od 20 posto.
“Mnogi zbog ovoga neće moći finansirati svoje obaveze”, kazao je Kozarić najavljujući nove analize kako bi se utvrdilo kakav je puni rizik za finansijski sektor prouzrokovan poplavama.
Prijedlog Ministarstva finansija BiH i Centralne banke je da u ovakvoj situaciji bude uspostavljen moratorij na otplatu kredita u područjima pogođenim poplavama koji bi morao trajati do 30. juna 2015. godine. Banke u tom periodu ne bi mogle naplaćivati veću kamatnu stopu od definirane ugovorom niti naplaćivati troškove. Odluka uprava banaka očekuje se do 30 juna.
“Imamo sva uvjeravanja banaka da će se to dogoditi”, kazao je Kozarić.
Procjena je kako poslovne banke u BiH ipak mogu značajno pomoći jer trenutno imaju oko milijardu eura rezervi koje mogu staviti na raspolaganje za kredite namijenjene obnovi.
Ministar finansija BiH Nikola Špirić kazao je kako banke-majke moraju pokazati solidarnost.
“Godinama su one odnosile dobit iz BiH i vrijeme je da se aktiviraju u sadašnjoj situaciji”, kazao je Špirić.
On je također istaknuo kako bi moratorij na otplatu kredita bio razumno rješenje koje bi značajno pomoglo svima ugroženima.
Špirić je ocijenio i kako bi kamate na kredite za obnovu morale bi biti znatno niže od postojećih jer banke ne bi smjele ostvarivati profit kao da nije bilo elementarne nepogode u zemlji.
“Kada je elementarna nepogoda država se brani i tako što će podići stopu ekonomskog rasta”, kazao je Špirić založivši se za to da što više poslova na obnovi dobiju domaće tvrtke.

HINA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close